Fără cadastrare, agricultorul își diminuează posibilitatea de a se finanța

teren_ecoCadastrarea terenurilor agricole este majoră pentru agricultura din România, deoarece, în lipsa acesteia, agricultorul își diminuează posibilitatea de a se dezvolta și de a se finanța prin sistemul tradițional bancar, a declarat, marți, Jean Valvis, vicepreședintele Consiliului Investitorilor Străini (FIC), membru al Coaliției pentru Dezvoltarea României (CDR).
„Cadastrarea terenurilor agricole este majoră pentru agricultura din România, deoarece, fără cadastrare, agricultorul își diminuează posibilitatea de a se finanța de la sistemul tradițional bancar. În urma ședinței avute joi cu premierul și cu reprezentanții Guvernului, am exprimat necesitatea de a fi luate decizii clare pentru a permite cadastrarea. Avem bani, 230 de milioane de euro, comunicarea cu Guvernul este pozitivă, dar sunt anumite legi, complexe de altfel, dar care se bat una cu alta (…) Dorința Executivului este de a accelera acest proces și absorbția acestor bani, iar prioritatea trebuie să fie pe terenurile extravilane agricole”, a precizat Valvis, într-o întâlnire cu presa.
Acesta a adăugat că primarii vor fi implicați în acest proces, dar numai după alegerile locale.
„Este clar că există acum scuza alegerilor locale, primarii fiind cei implicați în lucrările de cadastrare, însă după alegerile locale vor avea invitația să participe pe principiul ‘primul venit — primul servit’. Ideea nu este să facem cadastrarea pentru unul singur, independent de comuna lui, ci în bloc administrativ”, a explicat Valvis.
Potrivit CDR, cadastrul este, în primul rând, un instrument care garantează proprietatea privată și creează un mediu investițional sigur. În absența sa, astăzi, terenurile nu pot fi folosite drept colateral pentru împrumuturile bancare, infrastructura de irigații nu poate fi dezvoltată, iar agricultura performantă este împiedicată de imposibilitatea comasării terenurilor.
În viitor, România riscă să piardă încasări directe din Pilonul I al Politicii Agricole Comune, al cărei sistem de plăți urmează să fie implementabil numai pe baza identificării cadastrale a terenurilor.
La ora actuală există un draft de lege privind cadastrarea pus în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), care ar putea fi aprobat în Parlament în toamna acestui an.
Din datele MDRAP reiese că, la ora actuală, doar 11% dintre terenurile agricole din România sunt cadastrate. (Sursa: AGERPRES)

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole