Amsterdam a fost sufocat cu coloane de tractoare într-o grevă neavizata, după votul guvernului olandez pentru a adopta o nouă legislație ecologică care va dăuna sectoarelor agricole și construcțiilor.
Ziarul olandez De Telegraaf a raportat că fermierii au dat cafea fierbinte polițiștilor. O coloană de vehicule blindate a fost desfășurată de poliția militară a guvernului olandez pe masura ce tractoarele s-au apropiat de clădirile parlamentului.
Protestul a luat în mod clar poliția prin surprindere, iar planificarea sa a avut loc în secret, organizatorii referindu-se la aceasta ca la un „atac surpriză” asupra Amsterdamului.
„Misiunea secretă” a venit ca răspuns la o lege de urgență adoptata de guvern, privind reducerea emisiilor de azot. Legi similare au mai fost adoptate si în alte tari din Europa, ca răspuns la deciziile recente ale Uniunii Europene privind politicile ecologice. Grupurile de fermieri contestă modul în care se măsoară emisiile și susțin că activitatea lor nu este atat de dăunătoare cum susțin guvernele și ca, asa cum se afirma in protest, fără agricultură nu poate exista mâncare.
Politicianul olandez Geert Wilders, care a sprijinit în mod special fermierii, deși este cunoscut mai ales pentru opoziția sa împotriva islamificării Olandei și Europei, este un populist și se află în fruntea alegătorilor care militeaza împotriva Uniunii Europene. El a numit miercuri „eroi” fermierii și a spus că îi susține împotriva „freneziei” anti-azot care le va distruge traiul.
Legile au afectat, de asemenea, industria construcțiilor, după deciziile privind sistarea autorizațiilor de construcție ale proiectelor care au încălcat legi ecologice emise de UE. Parlamentul olandez a votat, de asemenea, reducerea limitelor de viteză pe autostrăzile din întreaga țară de la 80 la 60 de mile pe oră, pentru a reduce poluarea.
Într-o mișcare îndrăzneață, care a arătat clar dedicația guvernului olandez pentru politica ecologică asupra producției de alimente, acesta a anunțat miercuri că va oferi sprijin agricultorilor „care vor să se oprească voluntar”. Acest lucru, alături de o schemă voluntară în care guvernul cumpără fermele de porci de la fermieri, ilustrează o națiune care își mituieste proprii producatori de alimente pentru a-si înceta producția.
Vorbind agricultorilor marți seara, domnul Wilders a spus că, mai degrabă decât reducerea la jumătate a numărului de porci din țară – Olanda este un producător semnificativ la nivel mondial de carne de porc – țara ar trebui, în schimb, să reducă la jumătate numărul de membri liberali ai Parlamentului.
Protestul cu tractoare din această săptămână nu este primul din Europa. Peste 8.000 de tractoare au descins in Berlin, în noiembrie, pentru a protesta pentru probleme similare legate de legile verzi. La Haga, cpitala Olandei, a fost lovita și ea de un protest în masă în octombrie, când se estimează că 3.000 de tractoare au oprit guvernul. Într-un moment suprarealist, poliția a încercat să închidă drumurile care duceau în oraș, dar fermierii au folosit capacitățile off-road ale mașinilor lor pentru a conduce pur și simplu în jurul blocajelor rutiere și pentru a continua, potrivit rapoartelor.