FAO (Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură) avertizează: „Crizele alimentare s-au agravat sub efectul războiului din Ucraina din cauza creșterii prețurilor la cereale și îngrășăminte”.
„Cheltuielile globale pentru importurile de alimente sunt de așteptat să crească cu 51 de miliarde de dolari (la 1,8 trilioane de dolari), comparativ cu 2021, inclusiv 49 de miliarde de dolari doar din cauza prețurilor mai mari”, estimează în raportul său „Perspectiva alimentară”, FAO.
Această creștere „se explică în primul rând prin creșterea prețurilor și a costurilor de transport, mai degrabă decât prin creșterea volumelor”, subliniază raportul.
Potrivit FAO, în 2022, producția mondială a principalelor sortimente de cereale este de așteptat să scadă pentru prima dată în patru ani, iar utilizarea lor la scară planetară este în declin pentru prima dată în 20 de ani.
Producția mondială de grâu ar trebui să scadă la 771 de milioane de tone conform FAO si asta într-un context tensionat, cu recolte incerte din cauza secetei (exemplu, India) și din cauza războiului din Ucraina, unde producția va scădea cu cel puțin 40%, cu exporturi înjumătățite.
„Concluzia este un motiv de îngrijorare: multe țări vulnerabile cheltuiesc mai mult, fără, totuși, să primească mai multe alimente”, notează organizația ONU.
„Sunt semne alarmante din perspectiva securității alimentare, deoarece importatorii se străduiesc să finanțeze aceste costuri internaționale în continuă creștere, semnalând un posibil sfârșit al rezistenței lor în fața creșterii prețurilor”, subliniază raportul.
FAO se concentrează pe analiza, în special, a impactului războiului din Ucraina, un conflict care implică două superputeri agricole care au reprezentat 30% din comerțul mondial cu grâu și 78% din exporturile de ulei de floarea-soarelui.
„Peste treizeci de țări, importatoare de grâu, sunt dependente de cele două țări (Rusia și Ucraina) pentru cel puțin 30% din importurile lor”, relatează FAO.
Dacă, de obicei, creșterea prețurilor la alimente este „o binefacere pentru producători”, raportul pune sub semnul întrebării „capacitatea fermierilor din întreaga lume de a cumpăra inputuri, având în vedere creșterea prețurilor”.
FAO este deosebit de preocupată de randamentele mai scăzute pentru următoarea recoltă, dacă unii fermieri decid să-și reducă cantitatea de îngrășăminte al căror preț s-a triplat într-un an și al cărui exportator mondial este unul dintre principalii exportatori.
Organizația arată că, deși sancțiunile internaționale împotriva Moscovei nu vizează produsele agricole, ele slăbesc sectorul bancar rus și capacitatea țării de a gestiona tranzacțiile internaționale.
Sursa: terre-net.fr ; Photo: ppfam