FAO: Scad prețurile alimentelor! Vă vine să credeți?

Românii simt că bagă mâna tot mai adânc în buzunar pentru a face față scumpirilor, însă statistica vine din nou, parcă, să le dea cu tifla: prețurile alimentelor înregistrează un recul!

Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) a anunțat vineri că indicele global al preţurilor produselor alimentare a scăzut şi în luna septembrie, pentru a şasea lună consecutivă, graţie unui declin semnificativ al preţurilor la uleiurile vegetale, care a compensat o uşoară creştere a preţurilor cerealelor, transmite AFP, citată de AGERPRES.

FAO publică lunar propriul său Food Price Index, care urmărește prețurile internaționale ale celor mai tranzacționate produse alimentare la nivel mondial – cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr.

În luna septembrie 2022, acest indice a scăzut până la 136,3 puncte, cu 1,1% mai puțin față de luna august, când valoarea revizuită a fost de 137,9 puncte. Chiar dacă a scăzut timp de şase luni la rând, acest indice este cu 5,5% mai mare decât era în luna septembrie 2021.

Reculul înregistrat de prețurile alimentelor din luna iulie se datorează, potrivit FAO, în principal unei scăderi de 6,6% a preţului uleiurilor vegetale, „care au coborât la cel mai redus nivel de după luna februarie 2021”, în condiţiile în care au scăzut cotaţiile internaţionale pentru toate tipurile de uleiuri. Creşterea producţiei de ulei de palmier în Asia de Sud-Est a dus la scăderea preţurilor, în timp ce cantităţile mari de ulei de soia disponibile la export în Argentina precum şi creşterea livrărilor de ulei de floarea soarelui din regiunea Mării Negre, au contribuit la scăderea acestui indice.

Analiza FAO arată că și preţurile internaţionale la zahăr, lactate şi carne au scăzut, contribuind la diminuarea presiunilor inflaţioniste, însă este vorba de un declin mai mic de un punct procentual în toate cele trei cazuri.

În schimb, preţul cerealelor calculat de FAO a crescut cu 1,5% de la o lună la alta, în condiţiile în care preţurile internaţionale la grâu au revenit pe o creştere de 2,2% ca urmare a incertitudinilor cu privire la seceta din SUA şi Argentina, a exporturilor rapide din Uniunea Europeană, dar şi a incertitudinilor cu privire la prelungirea dincolo de luna noiembrie a coridorului maritim din Marea Neagră, care a permis scoaterea de cereale din Ucraina.

Tot vineri, FAO şi-a revizuit estimările privind producţia mondială de cereale în 2022 până la 2,768 miliarde de tone, de la 2,774 miliarde de tone cât estima anterior. Noua estimare este cu 1,7% sub producţia realizată în 2021.

Pe de altă parte, în cazul grâului, FAO şi-a îmbunătăţit estimările în luna septembrie privind producţia mondială în 2022 până la 787,2 milioane de tone, cu 1% mai mult decât producţia din 2021, graţie unor producţii peste aşteptări în Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă. 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole