23 ianuarie 2022 - 17:54

FAO: Producția de grâu ar putea atinge un nou record în 2021

FAO preconizează ca producția mondială de cereale în 2021 să crească pentru al treilea an consecutiv datorită condițiilor meteo favorabile din unele țări, motiv pentru care și-a modificat, respectiv, estimările privind producția globală de grâu.

Astfel, în acest an, se preconizează ca producția mondială de grâu să atingă un nou record – de 785 de milioane de tone, în creștere cu 1,4% față de anul trecut, determinat de o revenire accelerată în cea mai mare parte a Europei și pe fonul estimării unei recolte record în India.

Un volum de recoltă peste medie, de asemenea, este preconizat și pentru porumb, și anume roadă record în Brazilia și o creștere mutianuală în Africa de Sud, se arată în Rezumatul FAO privind cererea și oferta cerealelor, publicat la 8 aprilie, curent.

În sezonul agricol 2020 – 2021, consumul global de cereale se așteaptă să ajungă la 2.777 milioane de tone și va înregistra o creștere cu 2,4% față de anul precedent. Acest fapt va fi determinat, în mare parte, de creșterea consumului de grâu și orz pentru hrana animalelor în China, unde sectorul zootehnic își revine după ce a fost afectat de pesta porcină africană.

Se estimează ca, la sfârșitul anului 2021, stocurile mondiale de cereale să scadă cu 1,7% în comparație cu nivelul lor la deschiderea sezonului, ajungând la 808 milioane de tone. În situația când prognozele arată creșterea nivelului de consum, raportul dintre stocurile de cereale și consumul acestora se va diminua la 28,4%, ajungând, în sezonul 2020 – 2021, la cel mai scăzut nivel din ultimii șapte ani.

De asemenea, FAO și-a ridicat prognoza pentru comerțul mondial cu cereale în perioada 2020 – 2021 la 466 milioane de tone, o creștere de 5,8% față de anul precedent. Creșterea ar fi impulsionată de comerțul cu cereale furajere, datorită achizițiilor de porumb, în cantități fără precedent, de către China. La fel, se preconizează o creștere de 6 la sută a comerțului internațional cu orez, față de anul trecut.

Previziunile FAO pentru producția mondială de cereale în 2020 au crescut marginal în această lună și se ridică acum la 2 765 milioane de tone, cu 2% peste rezultatul anului precedent. Cea mai recentă creștere reflectă în mare parte revizuiri ascendente ale estimărilor producției de porumb în India, cu date oficiale care indică randamente mai mari decât cele anticipate anterior și, într-o măsură mai mică, în Federația Rusă.

Estimarea pentru producția mondială de orez a fost, de asemenea, ușor crescută, reflectând în primul rând așteptările mai puțin coborâte pentru recolta în afara sezonului din Thailanda, combinată cu mici ajustări ascendente ale producției în diferite alte țări.

Prognoza pentru utilizarea cerealelor la nivel mondial în 2020/21 a crescut cu 11,0 milioane de tone față de raportul anterior și se ridică acum la 2 777 de milioane de tone, cu 2,4% peste nivelul 2019/20. Cea mai mare parte a revizuirii din această lună provine dintr-o creștere de 8,4 milioane de tone a prognozei de utilizare a grâului mondial în 2020/21 la 763 de milioane de tone, cu 1,7 la sută peste nivelul din 2019/20.

Creșterea lunară reflectă estimări mai ridicate ale consumului de grâu în hrana animalelor în China, pe fondul unei cereri puternice, întrucât sectorul său zootehnic se recuperează de la pesta porcină africană (ASF) și de prețurile domestice ridicate de porumb.

De asemenea, datorită în principal unei revizuiri ascendente pentru utilizarea furajelor de orz în China, prognoza de utilizare a cerealelor la nivel mondial 2020/21 a crescut cu 2,9 milioane tone în această lună la 1 500 milioane tone, în creștere cu 2,9% față de 2019/20.

Utilizarea globală a orezului în 2020/21 se pare că va atinge un maxim istoric de 514 milioane de tone, puțin modificate față de așteptările din martie și cu 1,9 la sută peste estimările din sezonul precedent.

Se estimează că stocurile globale de cereale care se încheie în 2021 vor scădea cu 1,7% sub nivelul de deschidere, până la 808 milioane de tone, după o reducere de 3,3 milioane de tone față de prognoza de luna trecută. Această revizuire descendentă a stocurilor, în plus față de utilizarea crescută, scade raportul global stoc-cereale de la 29,6 la sută în 2019/20 la 28,4 la sută în 2020/21, un nivel minim de șapte ani.

Odată cu creșterea estimărilor privind utilizarea furajelor, reducând acumularea anticipată a stocurilor de grâu în China, prognoza pentru stocurile globale de grâu a fost redusă cu 8,0 milioane tone de luna trecută la 284 milioane tone; încă cu 2,8% peste nivelul de deschidere. În schimb, la 341 de milioane de tone, prognoza pentru stocurile globale de cereale grosiere a crescut cu 4,5 milioane de tone de la o lună la alta, în special în cazul revizuirilor ascendente ale stocurilor de porumb din India și SUA.

Cu toate acestea, se estimează că stocurile globale de cereale brute se vor contracta cu 5,9 la sută față de nivelurile de deschidere, în mare parte datorită retragerii de 23 de milioane de tone a stocurilor de porumb, cea mai mare parte fiind concentrată în China și SUA. În ceea ce privește orezul, revizuirile ascendente ale stocurilor deținute de Nepal, Thailanda și Arabia Saudită ar trebui să depășească reducerea stocurilor din Bangladesh.

Ca urmare, stocurile mondiale de orez la sfârșitul anului 2020/21 sunt fixate la 183 milioane de tone, modificate marginal față de prognozele din luna precedentă și nivelurile de deschidere ale acestora.

Previziunile FAO pentru comerțul mondial cu cereale în 2020/21 au crescut marginal începând de luna trecută la 466 de milioane de tone, reprezentând o creștere de 5,8% față de 2019/20. Stimulat de o cerere mai mare decât cea anticipată din China și Nigeria, comerțul mondial cu grâu în 2020/21 (iulie / iunie) a fost ridicat din martie cu 1,4 milioane tone la 188 milioane tone, depășind nivelul sezonului trecut cu 2,0 procente.

La 230 de milioane de tone, aproape neschimbate față de martie, comerțul total cu cereale grosiere în 2020/21 (iulie / iunie) este văzut în direcția unei creșteri de 9,0% din 2019/20, determinat în primul rând de un nivel fără precedent al achizițiilor de porumb de către China. În ciuda perspectivelor de import oarecum mai puțin dinamice pentru o serie de țări din Asia de Orientul Apropiat comparativ cu așteptările din martie, comerțul mondial cu orez în 2021 (ianuarie-decembrie) este încă văzut în ordinea a 48 de milioane de tone.

Acest nivel ar presupune o expansiune comercială anuală de 6,0%, reflectând perspectivele unor achiziții mai mari de către toate regiunile, cu excepția Europei și a Americii.