28 iunie 2022 - 12:57

FAO ANUNTA CRESTEREA PRETURILOR PENTRU PRODUSELE ALIMENTARE

Potrivit FAO, prețurile la produsele alimentare la nivel mondial au crescut pentru a cincea lună consecutiv în luna mai, împinse de creșterea prețurilor la brânzeturi și porumb datorită condițiilor meteorologice nefavorabile.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele alimentare, care urmărește modificările lunare ale prețurilor internaționale pentru alimentele cel mai frecvent tranzacționate, a înregistrat în medie în luna mai 172,4 puncte, în creștere cu 1,2% față de luna precedentă, fiind totuși cu 1,9% sub nivelul său din mai 2018.

Indicele FAO pentru prețurile la produsele lactate a crescut cu 5,2% față de luna aprilie, atingând cel mai înalt nivel din ultimii cinci ani. Creșterea, concentrată pe prețurile brânzeturilor, a reflectat o cerere robustă de import la nivel mondial, pe fondul disponibilităților mici de export din Oceania afectată de secetă.

- Publicitate -

Indicele FAO pentru prețurile la cereale a crescut cu 1,4%, fiind determinat în întregime de o creștere bruscă a cotațiilor prețurilor la porumb ca răspuns la perspectivele scăzute de producție în Statele Unite ale Americii, în care,din cauza inundațiilor, plantarea culturilor se desfășoară în cel mai lent ritm înregistrat vreodată. Prețurile la grâu au înregistrat o scădere, în timp ce cele pentru orez au rămas stabile.

Indicele FAO pentru prețurile la zahăr a scăzut cu 3,2 la sută în cursul lunii, deoarece perspectivele creșterii producției în India, cel mai mare producător mondial, au depășit ca impact scăderea anuală de 17 la sută a producției raportată în Brazilia. Prețurile mai mici la energie care reduc cererea de trestie de zahăr pentru a produce biocombustibili, au afectat de asemenea negativ prețurile la zahăr.

Indicele FAO pentru prețurile la uleiurile vegetale a scăzut cu 1,1%, pe măsură ce valorile uleiului de palmier s-au diminuat datorită nivelurilor mari de rezerve în țările exportatoare importante. Prețurile la uleiul de soia, de floarea-soarelui și de rapiță au crescut moderat.

Indicele FAO pentru prețurile la carne a crescut marginal în luna mai deoarece cotațiile prețurilor la carnea de porc au continuat să crească pe fondul cererii puternice de import din Asia de Est, unde pesta porcină africană a decimat producția. Prețul cărnii de bovine a scăzut de la maximele atinse în aprilie, reflectând o creștere a disponibilităților globale de export.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.