28 iunie 2022 - 12:42

Faceti cunostinta cu cel mai rapid tractor din lume: JCB Fastrac Two

În urmă cu doar câteva luni, tractorul agricol JCB Fastrac 8000 devenea cel mai rapid tractor agricol din lume, reușind să atingă o viteză de top de 166.7 km/h. Producătorul britanic de utilaje agicole și construcții a decis, însă, că nu este suficient și că este momentul să mai facă un pas ca să doboare vechiul record.

Dezvoltat în colaborare cu inginerii echipei Williams F1, JCB Fastrac Two a doborât recordul deținut de Fastrac 8000, devenit cel mai rapid tractor agricol din lume. Totul s-a petrecut pe data de 23 Octombrie 2019, când tractorul a stabilit un nou record de viteză, cu o medie de 217,5 km/h.

La stabilirea recordului, JCB Fastrac Two a fost condus de către legendarul pilot moto Guy Martin pe pista aeroportului Elvington din Marea Britanie, iar viteza maximă înregistrată a fost de 247,4 km/h.

- Publicitate -

Schimbarea cea mai importantă s-a produs, firește, sub capotă, acolo unde dieselul L6 de 7,2 litri Dieselmax a fost dopat pentru performanță: turbosuflanta poate urca până la 5,0 bari, și este susținută de un compresor electric atunci când se află la turații mici. Pentru răcire, folosește injecție de apă și rezervoare speciale (de gheață) pentru a reduce temperatura gazelor de admisie cu circa 50 de grade Celsius.

Rezultatul? 1.030 de cai-putere (la 3.150 rpm) și un cuplu motor de peste 2.500 de Newtoni-metru, capabili să împingă acest Fastrac special acolo unde niciun alt Fastrac (sau tractor) nu a mai ajuns.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.