Legătura dintre exporturile de grâu ale Rusiei și evoluția prețurilor pe plan global

Estimările privind exporturile de grâu ale Rusiei în sezonul iulie 2022 – iunie 2023 au fost majorate de către firma rusească de cercetare de piaţă Sovecon cu 200.000 tone, la 43,1 milioane de tone, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Potrivit analiștilor, avansul este modest comparativ cu recenta revizuire în creştere pe care Sovecon a făcut-o în privința recoltei de grâu din acest sezon, de la 90,9 milioane de tone la 94,7 milioane de tone.

Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu, livrând în special ţărilor din Orientul Mijlociu şi Africa. Până acum, însă, exporturile de grâu ale Rusiei sunt în scădere din cauza aprecierii rublei, a taxei de export şi a problemelor logistice şi cu băncile, provocate de sancţiunile occidentale impuse Moscovei.

„Din perspectiva cererii şi a ofertei, Rusia ar fi putut exporta 50 de milioane de tone de grâu în acest sezon. Totuşi, aprecierea rublei şi taxa restrictivă de export nu permit un flux al exporturilor atât de rapid cum ar trebui”, a apreciat analistul Sovecon Andrey Sizov.

Exporturile de grâu din Rusia ar putea să accelereze în urma reducerii graduale a concurenţei de pe alte pieţe europene. Acestea ar putea fi impulsionate dacă preţurile la grâu pe plan global cresc sau scad preţurile pe piaţa internă, sau dacă rubla se depreciază faţă de dolar, susţin analiștii de la Sovecon.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole