Exporturi ALARMANTE! Străinii profită de COLAPSUL zootehniei românești

73 de euro vacile de lapte la pușcărie plata ANT bovine vaca de lapte

Cifrele care reflectă realitățile din zootehnia românească sunt din ce în ce mai alarmante, iar acest sector ar putea ajunge într-o situație disperată dacă decidenții politici nu vin cu măsuri de sprijin urgente, avertizează fermierii.

În emisiunea ”Agricultura la Raport” realizată de Ovidiu Ghinea, directorul executiv al Asociației Aberdeen Angus România, Ioan Gociman, a prezentat câteva date statistice îngrijorătoare cu privire la sectorul bovin. Potrivit acestuia, în peste 220.000 de captere de taurine vii au fost exportate anul trecut din România, în timp ce doar 164.000 au fost abatorizate în țară.

”Din analizele pe care le-am făcut noi pe cifrele din anul 2020, în viu au fost exportate din România 222.000 de capete de taurine, iar 164.000 de capete au fost abatorizate în România. Putem observa că un efectiv mai mare a fost exportat în viu, în timp ce un efectiv mic a fost abatorizat aici, iar din statisticile de la Comisia de Clasificare a Carcaselor, vorbim de vaci bătrâne, de reforme și vaci bolnave. Din acest număr de 164.000 de taurine, 7.000 au fost din rase specializate pentru producția de carne. O mare parte pleacă în viu, cum știm cu toții că este o problemă la nivel național. Se exportă materie primă, în loc să exportăm produs finit sau genetică. Exportăm subvenții, mai pe scurt.

La nivelul anului 2020, România exportă 70% din porumbul din Uniunea Europeană. Cu siguranță o mare parte din cereale ar trebui să fie exportate, pentru că nu ar putea să fie o cantitate așa mare să fie folosită în România, dar noi considerăm că o parte din aceste cereale ar putea fi păstrate în România, să le dăm plus valoare în zootehnie”, a precizat Gociman.

Potrivit directorului executiv al Aberdeen Angus România, niște măsuri de sprijin noi trebuie adoptate în regim de urgență de Ministerul Agriculturii. Dacă acestea nu vor fi aplicate începând din 2022, mulți crescători de bovine se vor lăsa de meserie, iar efectivele de vaci din România vor scădea dramatic.

”Din cercetările pe care noi le-am făcut, putem crește până la 8 milioane de taurine pe suprafețele de pășuni din România. Rumegătoarele, indiferent de specie, pot să convertească acea celuloză și lignină în plus valoare, în carne, în lapte, în lână. E păcat să subvenționăm doar partea de reproducție, și așa cu un buget foarte mic, iar ulterior animalele să fie exportate.

Noi am venit cu aceste propuneri să existe un sprijin cuplat zootehnic pentru reproducție, să existe o eco-schemă pentru sistemul de creștere extensiv pe pășune și să existe o eco-schemă pe partea de bunăstare, pe sistemul de creștere intensiv și semi-intensiv. Odată cu aceste propuneri de subvenționare, susținem și ferma de reproducție, și ferma de îngrășare, și ferma din zona de câmpie, cât și fermele din zona de deal și podiș. Prin calculele pe care le-am făcut noi, nu ar impacta foarte mult bugetul PNS. Am solicitat, per total, 5% din bugetul total, pentru tot ce înseamnă vaca de carne”, a mai explicat Ioan Gociman.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.