30 iulie 2021 - 06:36

Exportul de carne de porc din Romania ar putea fi interzis

Uniunea Europeană ar putea să interzică exportul de carne de porc din România către alte țări. Măsura radicală ar veni ca urmare a virusului pestei porcine africane și ar fi o premieră pentru o țară europeană, informează Digi24.

Potrivit președintelui Romalimenta, Sorin Minea, nu este vorba numai despre exortul extra-comunitar cu carne de porc, ci despre comerțul din carne de porc și cu preparatele din carne de porc. „În buget, ceea ce reprezintă export înseamnă circa 154 de milioane de euro pe an, deci noi vom scădea cu 154 de milioane de euro. Vom mări deficitul bugetar”, a mai adăugat Minea.

Acesta a mai subliniat că țara noastră trebuia să prezinte la 1 octombrie un plan de asanare a pestei porcine africane și reducerea impactului, însă acest plan nu a fost prezentat către Comisia Europeană. ”Deci orice preparat de carne, orice carne de pe teritoriul României nu va putea ieși spre comunitatea europeană. Dacă se interpretează legea corect, s-ar putea ca și cerealele necesare furajelor s-ar putea să rămână în România, deși se pare că a fost un an agricol bun. Deci să nu mai putem să le scoate nici pe acestea”, a mai atras atneția Sorin Minea.

Președintele Romalimenta a mai precizat că țara noastră are la ora actuală aproximativ 40% din necesarul de carne de porc, dar că produce mai mult și din comerțul cu carne de porc din comunitatea europeană. „România închisă va însemna un deficit bugetar și atunci, conform a tuturor a ceea ce cunoaștem noi, s-ar putea ca prețurile să zboare”, a atenționat acesta.