18 ianuarie 2022 - 12:25

Explicatiile A.C.E.B.O.P. la Bruxelles fata de transportul animalelor vii

Dr. Mary Pană a informat Comisia că fermierii români sunt dependenți de exporturile de bovine și ovine și că aceștia nu pot decide cum se face transportul – ei vând la poarta fermei sau direct in port.

Transportul este in sarcina cumpărătorului animalelor și reprezintă  un potențial risc.

Este adevărat că, nu de puține ori, cumpărătorul alege să transporte animale din România cu cele mai ieftine mijloace de transport, nerespectând nici măcar condițiile minime de bunăstare.

Din discuțiile avute cu Comisarul Vytenis Andriaukaitis, ONG-urile trebuie să lucreze cu autoritățile și să le sprijine pentru realizarea condițiilor de bunăstare pe timpul transportului.

Comisia Europeană, prin Comisarul  pentru sănătate și siguranță alimentară, salută inițiativa legislative transmisă  in 14 iulie, subiectul transportului animalelor in condiții extreme de temperatură fiind amplu  dezbătut cu miniștrii tuturor statelor membre și cu ocazia Consiliului AGRIFISH din 15 iulie 2019.

Totodată, A.C.E.B.O.P. iși păstrează poziția și militează in continuare pentru găsirea celor mai bune soluții și evitarea intrării in infringement a României, așa cum s-a discutat cu  Comisarul European.

Infrigementul ar aduce cu el blocarea transporturilor de animale vii și fermierii ar avea mult de pierdut.

Autoritățile și marii traderi din România  să ințeleagă  faptul că normele de bunăstare trebuie respectate, pentru a nu ne bloca activitatea.

Consiliul Director al A.C.E.B.O.P.