Știrea acestor zile este că Cerealcom Dolj i-a convins din nou pe iordanieni (prin prețul cel mai mic oferit pe tona de materie primă) să mai cumpere un panamax (vapor) cu 60.000 de tone de grâu românesc pentru panificație, cu un procentaj de proteină de 11,5%, la un preț CFR de 279 dolari tona metrică, cu livrare în portul Aqaba.
Și asta în condițiile în care, în urmă cu doar două săptămâni, comerciantul român reușea să vândă o altă partidă de grâu românesc celor de la Ministerul iordanian al Industriei, Comerțului și Aprovizionării (MICA). La acea vreme, iordanienii de la MICA contractaseră 60.000 de tone de grâu de panificație românesc, cu livrare în a doua jumătate a lunii septembrie 2021, la un preț CFR (cost and freight) de 272 de dolari tona metrică, cu livrare tot în portul Aqaba.
Sunt însă acestea motive de bucurie pentru fermierii români? Pot fi catalogate drept reușite pentru agricultura românească aceste partide de grâu românesc livrate piețelor terțe? Este România un jucător important la Marea Neagră?
Explicațiile au fost oferite ediției online a Agro TV de Cezar Gheorghe, consultant senior al Casei de Trading a Fermierilor (CTFRO).
El a descris plastic situația competițională de pe piața grâului de la Marea Neagră, situație care ne-a permis pentru a doua oară să vindem către state terțe din Orientul Mijlociu.
„Dacă Rusia lasă o halcă de carne pe masă, cineva trebuie să mestece la ea. Acel cineva sunt Ucraina și România. Plus că va lăsa o halcă de opt milioane de tone, cel puțin”, a afirmat Gheorghe. „Dacă este să ne referim strict dacă este bine sau nu este bine să exportăm atât de mult grâu, dacă recolta este bună, este foarte bine. Dacă recolta este normală, văd multe opțiuni pentru fermieri. Ei nu trebuie să fie presați de autocrația autohtonă sau de exportatori. Ei trebuie să aibă opțiuni, să vândă fiecare unde vrea. Este o simbioză între vânzător și cumpărător în agribusiness.”
Întrebat fiind dacă prețul cu care Cerealcom Dolj a vândut grâu românesc din recolta nouă celor de la MICA, Cezar Gheorghe a replicat că suma încasată pe tona de grâu de 11,5% proteină este una bună.
„Eu cred că este un preț bun, la această oră. Să ne gândim că plecăm de la un preț de 910-920 lei pe tona de grâu sau 187-189 de euro, CPT Constanța. Când oare, la perioada la care vorbim, a mai fost prețul acesta la recolta nouă? Istoric vorbind. În acest preț se va vinde marfa în campanie. Cine va putea să-și păstreze marfa, va avea un alt potențial după lunile noiembrie-decembrie 2021”, a adăugat consultantul CTFRO.
Să ne temem pentru securitatea alimentară a României dacă exportăm atât de mult grâu?
Același Cezar Gheorghe spune că n-ar trebui să ne temem pentru securitatea alimentară a României, în condițiile ritmului susținut cu care am comercializat materie primă peste graniță.
Chiar și în condițiile în care seceta a afectat serios sectorul agricol în 2020, consumul intern a fost acoperit.
„Anul trecut am avut o producție estimată de noi, cei din Clubul Fermierilor Români, la 6,6-6,7 milioane tone. Din asta, trebuie să ținem tot timpul minte că, anual, consumul intern este de circa 3-3,2 milioane tone, aici incluzând și zootehnia. Asta ne duce către 260.000-280.000 tone de grâu, consum lunar, cu suișuri și coborâșuri. În condițiile anului trecut, care au fost vitrege – eu n-am mai prins așa, am prins ani secetoși, dar ca ăsta nu – noi tot nu am avut nicio problemă, nicio clipă vreo temere vizavi de siguranța alimentară națională.
„Dacă privim astăzi cum arată câmpurile, ne declarăm încrezători față de recolta nouă. Dacă privim la faptul că fermierii români au însămânțat mai mult grâu în toamnă, eu cred că ieșim față de acea medie normală, unde eram noi la 9,6-9,7 milioane de tone, la peste 10 milioane de tone, cu ușurință, dacă toate lucrurile merg bine.
„Ultimele prognoze meteo, de estompare a fenomenului La Niña, în Pacificul Oriental, arată că noi, în zona aceasta, între martie și mai vom avea ploi. Vremea este variabilă, dar toate direcțiile duc către o recoltă normală”, a conchis Gheorghe.
La începutul anului în curs, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a anunţa că România nu va ajunge să aibă o criză de cereale și că speră să nu se ajungă din nou la o blocare a exporturilor pentru a se asigura că grâul pentru consumul național nu pleacă în afară.
Șeful de la Agricultură a declarat miercuri, 20 ianuarie 2021, într-o conferință de presă susținută la sediul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), că România are nevoie de un necesar de consum de 2,2 milioane tone de grâu, fapt care reprezintă o prioritate pentru ministerul de resort în acest moment.
„Pentru noi este foarte important ca toți fermierii care cultivă și grâu și orice alte cereale să aibă posibilitatea să-l valorifice ca să aibă o activitate rentabilă, dar cel mai important pentru noi este să ne asigurăm că necesarul de consum uman, care este de 2,2 milioane tone este în țară și rezervele respective sunt aici și sunt suficiente până la noua recoltă.
„Peste aceste 2,2 milioane tone, am spus-o și cu alte ocazii și cei din panificație și fermierii știu, mai sunt cam încă 550.000 de tone, foarte importante, grâu de semințe, și ne-am asigurat și anul trecut că îl avem, cam 400.000 de tone grâu furajer, care nu trebuie să aibă o calitate foarte mare, și cam 400-500.000 de tone grâu pentru industria alcoolului.
„Anul trecut, consumul pentru industria alcoolului a crescut pentru că a fost nevoie de mai mult alcool pentru dezinfectante. Și au fost totuși două milioane de tone pentru export. Sigur, este foarte important și acest export pentru că face ca activitatea, în primul rând a fermierilor, dar mai ales a traderilor și a exportatorilor să fie rentabilă.
„Pe mine, personal, mă preocupă mai mult rentabilitatea activității fermierilor și mai puțin, sigur că este nevoie și de traderi în acest lanț trofic, și ei trebuie să fie rentabili că astfel nu și-ar justifica activitatea, dar pe mine, ca și ministru al Agriculturii, mă interesează în primul rând ca fermierii să aibă o activitate rentabilă și rezervele de grâu panificabil, necesarul, în general, de consum să fie asigurat”, a spus la acea dată Adrian Oros.
Pentru asigurarea securității alimentare a românilor, în 2020, în perioada stării de urgență, ministrul agriculturii solicita suspendarea exporturilor de cereale şi a câtorva produse agroalimentare de bază, decizie inclusă în Ordonanţa Militară nr. 8.