(Exclusiv) Experții dau vestea cu privire la recolta de grâu a anului 2021: „Calitatea va fi efectiv spălată”

grâu

Consultanții din piața autohtonă a cerealelor au tras recent un semnal de alarmă și spun că recolta de grâu a acestui an va avea de suferit, ca urmare a precipitațiilor intense înregistrate în ultima perioadă.

Veștile au și mai mare greutate cu cât fermierii români se așteptau la un an agricol bun, după un sezon 2019-2020 secetos, din cauza căruia s-au înregistrat pierderi masive.

„(…) Precipitațiile intense vor conduce la reducerea nivelului cantitativ și calitativ al grâului. Calitatea va fi efectiv spălată. Nivelul masei hectolitrice va scădea dramatic, precum și cel al proteinei, ca să nu mai vorbim despre fungus și încolțire. Nivelul boabelor încolțite ar putea atinge niveluri de 8-12% într-o tonă de marfă provenită din astfel de fenomene”, se scrie într-o sinteză informativă transmisă în exclusivitate la redacție de CTF.

Potrivit documentului citat, la nivel național, lucrurile capătă un contur destul de dramatic și evidența acestui scenariu iese în relief în mod deosebit în zilele acestea.

„Vorbim aici despre precipitații și valorile lor ridicate, precum și despre manifestarea lor în regim de ploi torențiale, furtuni și grindină. Acestea brăzdează fără încetare teritoriul României și datele meteo nu indică o relaxare a nivelului lor ci, din contră, o continuitate, cel puțin până pe 25 iunie.

„Efectele precipitațiilor asupra recoltelor de grâu încep să se vadă. Fuzarioza și băltirea sunt doar doi factori care vor impacta calitatea și nivelul recoltelor de grâu românesc. Pentru combaterea efectelor bolilor specifice sunt necesare tratamente, însă este practic imposibil să intri în câmp pentru efectuarea lor, astfel că grâul este literalmente expus, fără putere de a se apăra.

„În privința băltirilor, lucrurile vor conduce la mucegăire și putrezire în lan, laolaltă cu încolțirea specifică acestor condiții meteo. Avem probleme extrem de serioase, pe lângă întârzierea în recoltare. Legat de recoltare, vedem un nivel de întârziere de minim 15 zile pentru recolta de grâu, însă în funcție de evoluția vremii, s-ar putea ca intervalul să se prelungească”, scriu vocile autorizate ale CTF în documentul transmis la redacție.

Un exemplu elocvent în acest sens a fost și cel al fenomenelor meteo nefavorabile înregistrate zilele acestea în Dâmbovița. Într-o oră au fost precipitații cât într-o lună, spun datele meteorologilor. Media precipitațiilor în luna iunie în regiunea Munteniei este cuprinsă între 90-100 de litri pe metrul pătrat, iar în Dâmbovița, în sol s-au acumulat într-o oră până la 90 de litri pe metrul pătrat. Culturile au fost compromise în proporție de 80%, iar unele chiar în procent de 100%.

„De la orz, ovăz și porumb – mulți agricultori au spus adio”, scriau pe Facebook ziariști prezenți la fața locului.

În ceea ce privește prețurile grâului, în intervalul 7-13 iunie 2021 nu s-au înregistrat modificări esențiale în prețurile grâului românesc.

„Cotațiile s-au redus treptat, până la nivelul de 200 euro/tonă, minus 5-6 euro/tonă pentru calitatea de furaj în paritatea CPT Constanța. În ultimele două zile ale săptămânii, exportatorii au afișat o lipsă de interes în achiziție. În planul burselor, Euronext și CBOT au redus cotațiile după raportul WASDE, dar nu dramatic”, susțin experții CTF.

Casa de Trading a Fermierilor (CTF), prin Cezar Gheorghe, consultant senior și analist, realizează în mod constant rapoarte specializate de piață. CTF se implică astfel în acțiunile Clubului Fermierilor Români ce vizează creșterea competitivității afacerilor fermierilor, securizarea profiturilor acestora și reducerea la minim a riscului potențial.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.