27 octombrie 2021 - 14:21

Experimentarea culturilor de acoperire pentru a suprima rogozul

Grupul operațional portughez HortInf combate buruienile cu alternative non-chimice.

Agricultura în UE și în întreaga lume a devenit tot mai dependentă de pesticide. Astfel, inspirat de rezultatele obținute în alte state membre, grupul operațional portughez HortInf încearcă să găsească alternative non-chimice la gestionarea convențională a buruienilor.

Cartofi, porumb și orz

Unul dintre fermierii implicați în acest proiect este Francisca Chaves Ramos, care timp de 10 ani a cultivat cartofi, porumb și orz.

„Mă luptam cu managementul buruienilor chimice din ferma mea. Când am fost rugată de către organizația de fermieri AgroMais Plus să mă alătur proiectului lor, am spus imediat da”, precizeaza Francisca.

Mai multe secțiuni de rizom

Buruienile perene precum nuca (Cyperus rotundus și Cyperus esculentus), se înmulțesc prin bulbi, rizomi (arbori rădăcini) și secțiuni de rădăcini. Metodele tradiționale de plivire mecanică duc la mai multe secțiuni de rizom care propagă aceste buruieni în loc să le elimine.

„La ferma mea căut în momentul de față modalități de a folosi culturile de acoperire pentru a suprima rogozul. Este minunat că noi, ca fermieri, putem ajuta cercetătorii să testeze idei în teren. Cred că fiecare fermier ar trebui să fie dispus să participe la o astfel de cooperare”, spune Francisca entuziasmată de cooperarea cu cercetătorii.

Limitări și constrângeri

Isabel Calha, unul dintre cercetătorii implicați în proiect, apreciază, de asemenea, această cooperare:

„Lucrul cu fermierii ne permite să discutăm limitările și constrângerile pe care le întâlim în timp ce testăm noi culturi sau echipamente. De asemenea, am învățat să luăm în considerare aspecte precum accesul la echipamente, costuri și percepțiile fermierilor cu privire la avantajele și dezavantajele fiecărei practici pe termen scurt și pe termen lung”, concluzionează Isabel.