EXCUSEZ-MOI! MIERE FRANȚUZEASCĂ, RETRASĂ DE LA COMERCIALIZARE

Rezultatele probelor prelevate, în luna martie, din alimentele provenite din comerț intracomunitar sunt conforme din punct de vedere al calității pentru aproape toate categoriile de produse, au anunțat luni autoritățile, doar în cazul unei probe de miere din Franța fiind găsite depășiri cu 50% ale unui coeficient enzimatic, care nu produce efecte imediate asupra sănătății consumatorilor, ci o depreciere a calității produsului.

„A fost depistată miere polifloră de origine Franța într-un hipermarket, iar din 11 probe, una a fost neconformă pentru că avea o depășire cu 50% a unui coeficient enzimatic care afectează compoziția fructozei. Nu produce un efect imediat asupra stării de sănătate, dar este o depreciere a calității produselor. Din 396 de recipiente de miere polifloră, ambalate pe o cantitate de 500 de grame, 108 recipiente au fost localizate și retrase de la comercializare și dispuse pentru neutralizare, dar restul au fost vândute”, a declarat, luni, președintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA), Geronimo Răducu.

Întrebat care este numele producătorului francez de miere, șeful ANSVSA a menționat că ancheta este încă în desfășurare și nu poate oferi astfel de informații deoarece acesta poate cere realizarea analizelor la un alt laborator, iar până la finalizare nu pot fi făcute publice astfel de date.

Din informațiile anunțate de autorități au fost prelevate în luna martie 175 de probe din alimente comercializate prin 11 hipermarketuri din mai multe categorii de produse, precum carne și produse din carne (46), pește și produse din pește (16), lapte și produse din lapte (46), fructe și legume (52), miere (11) și paste de tomate (4).

Valorile pentru toate probele, exceptând mierea, nu au prezentat abateri față de valorile nutriționale și prevederile legale, iar trasabilitatea a fost asigurată, susțin autoritățile.

La începutul lunii martie, Slovacia și Ungaria au susținut că produsele alimentare vândute în Europa Centrală au o calitate inferioară comparativ cu produsele cu etichete similare comercializate în alte țări și au cerut, la un summit organizat pe 9 martie ca Uniunea Europeană să denunțe acest dublu standard.

De asemenea, la finele lunii februarie, autoritățile de la Budapesta au criticat faptul că Nutella, băutura răcoritoare Coca Cola, ciocolata pudră Nesquick sau sosul de paste Knorr au o calitate inferioară în Ungaria comparativ cu Austria.

În urma acestor informații, ministrul român al Agriculturii a anunțat, la finele lunii februarie, că a fost constituit „un colectiv de muncă” format din reprezentați ai MADR, ANSVSA și ai ANPC pentru depistarea eventualului dublu standard în privința calității alimentelor produse în vestul Europei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole