EXCLUSIV! Un fermier dezvaluie miturile despre despagubirile de seceta

Fermierul Ștefan Gheorghiță din județul Brăila a dezvăluit în cadrul emisiunii „Agricultura la Raport” de la AGRO TV miturile despre despăgubirile de secetă. Acesta precizează că din partea Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nu sunt enunțate condiții clare de desăgubire sau nu sunt adecvate cu fenomenul secetei în sine.

„În primul rând legat de povestea cu irigațiile.  Noi vorbim de sectorul vegetal, de culturile mari, nu de legumicultură, floricultură unde dăm apa cu picătura. În sectorul vegetal, nu putem din irigații să suplinim cu apă 100% lipsa de rezervă de apă și de precipitații.  Asta înseamnă că în România cineva ar trebui să dea câte opt-zece udări pe toată suprafața. Eu mâ indoiesc că cineva are instalații pentru fiecare hectar în parte, plus costurile enorme. Nu putem să facem agricultură, sperând că vine ploaia”.

Fermierul a spus că investițiile necesită sume mari de bani, iar fermierii mici și mijlocii nu își permite acest lucru. Pe lângă aceasta, sectorul nu este predictibil și nimeni nu oferă asigurarea că vei recupera banii investiți și nu vei intra în datorii.

Al doilea mit este legat de asigurările de secetă. „Avem două culturi care se asigură de un singur asigurator din România. Se face doar la floare și porumb. Pentru aceste două culturi, asiguratorul spune: „Până la data de 5 aprilie faceți cerere de ofertă. Până pe 15 mai trebuie să vă faceți polița de asigurare”.  Păi dacă eu nu pot să semăn, ce să asigur pentru până pe 15 mai? (se întreabă revoltat fermierul).

Anul acesta polițele sunt pe trei fransize: 30%, 40%, 50% (Fransiza este suma pe care o vei suporta din buzunarul tău în cazul producerii unei daune). Ceea ce nu spune asiguratorul la fermieri și îi păcălește prin omisiune este că: dacă este asigurat, de exemplu, la 42 de milioane valoarea producției, și are o daună totală înainte de recoltat, asiguratorul îți ia valoarea cheltuielilor.

- Publicitate -

Din valoarea cheltuielilor, de exemplu ai 20 de milioane de cheltuieli până la data pagubei. Și atunci, din 41 de milioane dăm fransiza 50%, deci 21 de milioane, adică NU MAI AI DE LUAT NIMICA. Fiindcă ceea ce trebuia să primești e fransiza. Adică ai luat o mare țeapă! Păi despre ce vorbim, asta sunt asigurările pe care le facem!”, explică fermierul Ștefan Gheorghiță din județul Brăila, în exclusivitate pentru AGRO TV.

Al treilea mit: „Avem următoarele chestiuni fundamentale de care nu a vrut să țină cont domnii de la minister. La ce procent de calamitate are voie fermierul să întoarcă? De exemplu, un fermier are 70% grad de calamitate,  în acest caz specialiștii pot confirma că nu mai merită să ții cultura.  Apoi vine cel de la FISC și spune că vă da deducere din 70%, iar restul de 30% rămâne iar din buzunarul fermierului”, spune specialistul.

O altă problemă constatată de Ștefan Gheorghiță se referă la termenii de timp inadecvați fenomenului de secetă. „Termenul precizat este de 3 zile de la producere. Păi ce seceta vine așa într-o noapte? Seceta se întâmplă în timp. Cum determin eu că am depășit cu 0.1% procentul de 30 care îl spune. Trebuia să stabilească trei zile de la constatare, nu de la producere, că nu-i grindină sau incendiu.

Sau să presupunem că comisiile au venit, și astăzi e calamitate de 70%, dar seceta continuă. Când va fi calimatate 100% mai vine cineva? Nu se spune nimic cât va fi această comisie specială în vigoare. Vin următoarele culturi și nu știm ce ne așteaptă. Tot anul va fi calamitate. Ce fac cei care au semănat și nu le mai răsare cultura. Fiindcă nu avem ce să constatăm, pentru că nu spune că și asta este calamitate”, a subliniat fermierul în exclusivitate la AGRO TV.

Emisiunea integrală „Agricultura la Raport” poate fi găsită pe canalul de Youtube AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole