EXCLUSIV: HALER: Mă tem că ne apucă toamna şi subvenţiile nu vor fi plătite. Află când estimează el că vor fi finalizate plăţile!

vacisswNici crescătorii de bovine prezenţi la întâlnirea cu reprezentanţii MADR , de luni, 1 august, nu au ieşit mai optimişti decât ceilalţi colegi din zootehnie.
Zoltan Haller, lider al Asociaţiei Crescătorilor de Bălţate Româneşti a afirmat, după întâlnire, că în timpul acesteia nu li s-a putut spune nimic concret. „Există  un ritm de plată de 2000 de fermieri pe zi şi mai sunt 70.000 de fermieri care trebuie plătiţi, ca atare rămâne de calculat cât va dura”, spune Haller.
El mai recunoaşte că mulţi fermieri sunt decişi în acest moment să depună armele şi să plece în străinătate. În ciuda acestui fapt nu se vorbeşte încă despre proteste mari, ci doar despre unele punctuale.
Deşi li s-a promis fermierilor că banii de subvenţii le vor fi viraţi în conturi în cel mult două aăptămâni, este foarte posibil ca aceştia să ajungă la oameni mult mai târziu:
„Nu toate schemele sunt implementate în programul informatic, iar acesta intră la testare. E mai mult decât trist pentru fermieri şi tare mi-e teamă că ne apucă toamna şi subvenţiile nu vor fi plătite. Problema e că creditorii fermierilor nu sunt la fel de înţelegători cu ei cum sunt fermierii cu APIA. Astfel vom avea multe insolvenţe, fermieri care vor închide porţile fermelor, care nu mai au bani de motorină  pentru a face furaje pentru iarnă. Ce le vor da de mâncare animalelor dacă nu fac furaje? Sunt probleme grave care vor avea efecte şi anii următori. vaca nu e ca un pui, să punem ouăle la clocit şi să ne iasă viţei. E nevoie de 3 ani ca un viţel să ajungă la maturitate şi să dea lapte, timp în care trebuie furajat. Nu se doreşte susţinerea acestui sector. Nu ştiu cine vrea să saboteze pe faţă acest sector. problema credem că se găseşte la APIA centrală. Bani există”, a declarat Haller.
El a subliniat faptul că demersurile de luni ale fermierilor s-au desfăşurat după principiul „toţi pentru unul, unul pentru toţi”, aşa că lupta pentru subvenţii se va opri abia după ce ultimii bani vor intra în conturile oamenilor. „Considerăm că e strigător la cer ca un drept al unui fermier să nu îi fie acordat, considerăm că e strigător la cer să fie luaţi de proşti, să fie minţiţi şi umiliţi. Dacă li s-ar fi spus de la început că vor primi banii în 15 septembrie, ar fi înţeles. Trebuie să se ştie că dacă fermierii, privaţii, vor dispărea, vor dispărea şi angajaţii statului”, a spus fermierul.
 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole