În cadrul emisiunii „Agricultura la Raport” a postului de televiziune AGRO TV, Emil Dumitru a declarat în exclusivitate despre un potențial ajutor pentru legumicultori. „A fost o nemulțumire a legumicultorilor legată de sumele prevăzute pe actualul sprijin cuplat în spații protejate. Am făcut o solicitare la Comisia Europeană, am vorbit cu directorul general adjunct de la DG AGRI cu domnul Mihail Dumitru și ne-a comunicat că răspunsul plecat de la DG AGRI este unul favorabil României. Dar mai este o direcție juridică pe care o așteptăm să ne dea un răspuns de la DG AGRI. Deci o să remodulăm sumele între măsuri, astfel încât să reușim să creștem intensitatea sprijinului pentru legumicultor”, a afirmat secretarul de stat.
Emil Dumitru a subliniat că nu este nici vina sa și nici vina lui Adrian Oros legat de finanțarea legumicultorilor de la data de 1 august 2019, când s-a previzionat o sumă consistentă pe sectorul legumicol, dar s-a notificat doar 3 milioane 475 de mii de euro la Bruxelles.
Problemele sectorului laptelui și ale vacii de lapte
Secretarul de stat a declarat că vor gândi și niște măsuri dedicate sectoarelor aflate în dificultate. „Aici vreau să vă dau două exemple, este vorba de sectorul laptelui care cunoaște o scădere de preț dramatică și fermierii din sectorul vacii de lapte care au investit foarte mult și care în sfârșit ajunsese să se producă aproximativ 90% din cantitatea de lapte pe care o consuma românul, se confruntă cu mari pierderi economice în momentul de față”, a declarat în exclusivitate Emil Dumitru.
Prețul la poarta fermei a scăzut până la 1,2 RON, iar pentru fermierii mici chiar sub 1 RON. „Riscăm practic sa distrugem un sector care abia reușisem să-l punem pe picioare”, spune Emil Dumitru.
Un alt sector afectat este cel vinicol
Odată cu închiderea Horeca, „viticultorii noștri nu mai încasează nici un leu din vânzările de vin și practic viile riscă să rămână necultivate și am investit din 2007 până acum undeva la 500 de milioane de euro investiții în plantații viticole”, a spus secretarul de stat la MADR.
„Probabil că dacă situația și evoluția COVID va rămâne la fel, putem să discutăm și de alte sectoare impactate care vor suferi pierderi economice și va trebui să intervenim punctual în funcție de evoluția fiecărui sector în parte. Altfel riscăm să ne pierdem și toate investițiile pe care le-am făcut prin finanțarea din fonduri europene. Încercăm să venim cu scheme de sprijin dedicate pentru aceste sectoare și așteptăm și din partea Comisiei Europene mai multă flexibilitate și sprijin financiar pe care noi îl solicităm în mod expres”, a declarat în exclusivitate Emil Dumitru pentru AGRO TV.
În contextul acestor probleme din agricultură, Asociația pentru Sprijinirea Dezvoltării Agriculturii din România (ASDA) își propune susținerea fermierilor și producătorilor locali pentru a asigura independența agroalimentara a României. ASDA își propune să atingă acest obiectiv prin mediatizarea si constientizarea acțiunilor derulate sub sloganul „Agricultura, o șansă pentru România!”