20 septembrie 2021 - 05:09

EXCLUSIV! Solutia lui Dacian Ciolos pentru plafonarea subventiilor!

Problema plafonării subvențiilor este una care presistă în agricultură, odată cu apropierea noii Politici Agricole Comune și, implicit, a noului Plan Național Strategic. În timp ce mulți dintre fermierii mici văd o astfel de măsură ca fiind binevenită, fermierii mari sunt revoltați de ideea că sumele pe care le primesc de la Uniunea Europeană ar putea fi reduse considerabil.

În ediția de joi seara a emisiunii ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat această problemă cu Dacian Cioloș, fost comisar european pe Agricultură, fost ministru al Agriculturii și fost prim-ministru al României. Europarlamentarul consideră că trebuie să se ajungă la o soluție de compromis în ceea ce privește plafonarea, care să-i mulțumească pe toți fermierii:

”Legat de plafonare, aici nu este vorba doar despre opinia mea. Există o presiune enormă pentru plafonare, pentru că în condițiile în care există o presiune enormă pe bugetul Uniunii Europene, este foarte greu să explici de ce trebuie să dai câteva sute de mii sau chiar milioane de euro unui beneficiar, indiferent de suprafața fermei lui, pentru că aici este vorba de bani publici. Trebuie să găsim un compromis între nevoia de a explica cum cheltuim banii publici și nevoia de a menține fermierii competitivi.

Din punctul meu de vedere, plafonarea va fi inevitabilă la un anumit nivel. Rămâne de discutat care va fi nivelul până la care dai subvenția aceea la hectar sau pe fermă, fără să ceri nimic altceva în schimb fermierului, decât să aibă a activitate productivă agricolă și în unele cazuri nici aceea nu e solicitată foarte clar.

Trebuie găsit un compromis între nivelul subvenției pe care fermierul o primește direct și banii care pot să-i fie acordați condiționat. Adică să spunem că dacă tu acum primești câteva sute de mii sau un milion de euro, iar prin plafonare se impune o limită maximă de 150.000 euro, diferența să poată să rămână la același fermier, cu condiția ca el sa justifice ce face cu banii. Adică acesta să spună: uite, am un program de investiții, vreau să-mi achiziționez utilaje agricole, vreau să fac o investiție în sistemul de irigație, vreau să fac procesare, vreau să cresc nivelul de locuri de muncă. Astfel, dacă fermierul explică ce face cu diferența de bani, ea să poată să-i fie acordată, dar statul să poată să explice public ce face fermierul cu banii respectivi, pentru că acesta este de fapt subiectul sensibil.

Eu cred că combinând un nivel de plafonare cu un astfel de sistem prin care fermierul vine cu un plan de investiții de utilizare a banilor respectivi și îi argumentează în mod transparent, putem combina și un anumit grad de plafonare, și alocare care să rămână în ferma respectiva, și eventual o plată redistributivă către fermele mai mici și mijlocii, pentru a echilibra un pic și repartizarea fondurilor publice între ferme mari și ferme mici. Cam aceasta este soluția pe care eu am propus-o spre dezbatere publică atât fermierilor de la noi din țară, cât și la nivelul Parlamentului European”, a precizat Dacian Cioloș în exclusivitate pentru AGRO TV.