EXCLUSIV: Situaţia e tragică: Oamenii se bat de la apă, culturile sunt pârjolite. Ce urmează?

secetaddsDupă seceta din 2015, când nu a plouat 6 luni, şi în 2016 se simte deja lipsa apei. În anumite localităţi din Nord Estul ţării, criza de apă e atât de mare încât oamenii au ajuns în pragul unor conflicte pentru apă, iar autorităţile au apelat numărul de urgenţă 112 pentru a cere să vină în zonele lor cisterne cu apă pentru populaţie, animale şi culturi.
Inginerul Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR) a declarat pentru agro-tv.ro că situaţia din Drăguşeni, Botoşani, unde oamenii s-au bătut pentru apă nu este una singulară şi că în tot mai multe localităţi seceta încinge spiritele, aşa că, dacă nu va ploua în următoarele 5-6 zile situaţia va deveni dramatică.
„E o situaţie mai dificilă decât cea de anul trecut. Chiar dacă anul trecut nu a plouat 6 luni, iar anul ăsta două, în 2016 din cauza secetei, deficitul de apă este mult mai mare, ceea ce nu influenţează negativ doar agricultura, ci şi alimentarea populaţiei. Am sesizat autorităţile, Guvernul, le-am trimis  notificări, rămâne să găsim soluţii pentru a diminua efectele. Trebuie trecut la acţiune, pentru a mai face ceva. În foarte multe zone se duce apă cu cisternele, ca să nu mai zic că pe zi ce trece deficitul de apă e din ce în ce mai mare. Dacă în următoarele 5-6 zile nu avem precipitaţii, vom trece printr-o situaţie prin care România nu a mai trecut, de secetă agresivă. Oamenii s-au bătut de la apă deja în mai multe localităţi, deci e foarte grav”, a afirmat Baciu.
El a mai precizat că premierul Dacian Cioloş a cerut constituirea unui grup de lucru condus de vicepremirul Dâncu, dar acesta nu pare să fi luat în serios problema şi a transformat totul în poezie. „Situaţia lipsei apei în România e foarte gravă. Riscăm să avem o calamitate de 100% pe anumite culturi, în special pe porumb, fiindcă dacă porumbul s-a uscat, nu îşi mai revine nici cu anafură”, a spus preşedintele LAPAR.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole