Plafonarea este un subiect intens dezbătut în ultimele luni, existând multe păreri atât pro, cât și contra. O decizie definintivă, însă, nu este luată deocamdată privind acest subiect, iar discuțiile la nivel european sunt în toi. Secretarul de stat MADR, Emil Dumitru, a făcut câteva precizări legate de acest subiect, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.
”Nu suntem pentru plafonare la momentul acesta. Cunosc și un grup politic european care a acordat un vot în sensul în care doresc o plafonare la nivel de fermă. În momentul de față analizăm tot felul de scenarii, iar la momentul când vom fi întrebați, vom merge la Bruxelles cu o analiză foarte relevantă legată de competitivitatea fermelor din România și dimensiunea exploatațiilor.
Am văzut multe păreri cum că am fi haiduci, că vrem să luăm de la cei mari și să dăm la cei mici. Este o greșeală de fond chestiunea aceasta și nu cred că așa trebuie tratate lucrurile, ci trebuie să vedem care va fi trendul la nivel european, trebuie să ne aliem cu statele care au aceleași probleme sistemice cu ale Românie. Dacă așteptați un răspuns direct, consider că o exploatație cu 35.000 de hectare este o exploatație foarte mare, pe când una cu 200-300 de hectare este o exploatație media care merită mai mult efort din partea bugetului Uniunii Europene pentru a o susține.
Am vrea să avem cât mai multe ferme de familie, cât mai multe plantații mici și mijlocii, iar pe cei mici să-i asociem, ca să poată să-și mențină activitatea agricolă”, a subliniat Emil Dumitru în exclusivitate pentru AGRO TV.
Mai mult, secretarul de stat a precizat că există un grup politic european care susține plafonarea subvențiilor la un prag de 60.000 de euro, însă acest lucru este de neacceptat pentru țara noastră.
”În ceea ce privește exploatațiile de peste 3.000 de hectare, avem doar 109 fermieri care exploatează undeva la 626.000 hectare. Teoretic, acestea sunt cele care vor fi afectate, dacă va fi o decizie de plafonare la nivelul UE. Grupul politic al socialiștilor Europeni dorește o plafonare la 60.000 de euro, ceea ce e de neacceptat pentru România. Ultima versiune de discuție la nivel de Bruxelles este undeva la 300.000 de euro”, a adăugat secretarul de stat de la MADR.