EXCLUSIV Scheme de sprijin MADR! Ajutor pentru zilierii din pomicultura

Ministrul secretar de stat cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, George Scarlat a precizat în exclusivitate, în emisiunea “Agricultura la Raport” de la Agro TV, care sunt noile forme de sprijin la care lucrează ministerul de resort.
 
“Lucrăm la o ordonanță pentru garantare și creditare în sectorul de stat. Am discutat și cu ministerul de finanțe. Discutăm de regulamentul 1303 pentru asigurarea capitalului de lucru de 200.000 de euro prin FEI, fonduri europene. Încercăm să facem un mix pentru fermieri. Mai sigur vom reuși în luna iunie. Sprijin forfetar pentru fermierii mici, anumite granturi- 80.000 euro care vin de la diferite linii financiare, sume limitate pentru că suntem la final de an. Pentru programele de minimis întreg programele sunt aproape atinse și nu e poate suplimenta.” 
 
Scarlat mai spune că se lucrează la o schemă pentru zilierii din pomicultură, vouchere de 700 lei pe lună pentru aceștia. Ministerul muncii va stabili cum se vor da acești bani. 
 
“Toți fermierii care au pagube s-au înscris la comisii. Suprafețele cele mai calamitate sunt în Bărăgan, Dobrogea, Moldova. Trebuie să fim conștienți că îi trebuiesc bani fermierului mâine dacă se poate. Sectoarele precum panificația au nevoie de stocuri pentru un an de zile pentru producerea pâinii. Dacă după 3 luni vor căuta grâu în piață va fi greu. Este un efort foarte mare pentru toată agricultura, pentru sectorul agroalimentar. Pe modelul IMM invest încercăm un program de garantare pentru fermieri. Din 2017 până acum 125 de milioane au fost alocați pentru irigații. Lucrăm cu OUAI urile și veți vedea. Aici sunt părtași și fermierii. S-au investit haotic anumiți bani. Vom prezenta suprafețele și zonele în perioada următoare. Când au fost anii foarte buni nimeni nu s-a gândit să facă investiții pentru irigații. Fermierii nu s-au gândit și la ziua de mâine”, a mai adăugat ministrul secretar de stat din cadrul MADR, George Scarlat.
 
Autor: Daria Diaconiuc

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole