29 iulie 2021 - 06:45

EXCLUSIV! Reactia fermierului in direct: „Pe HARTIE se irigă foarte mult, sa stiti!”

În cadrul emisiunii „Agricultura la Raport” cu Ovidiu Ghinea, au fost dezbătute problemele cu care se confruntă fermierii la sistemele de irigații. „Pe hartie se irigă foarte mult, sa stiti!” a fost reactia unui fermier prezent la emisiunea de la AGRO TV, după ce secretarul de stat MADR George Scarlat a enumerat toate contractele care sunt deja semnate pentru irigații. De asemenea, au fost semnalate și alte probleme legate de sistemele și procedurile de irigare.

Fermier: trebuie să se poată emite certificatele de urbanism fără să impună obținerea acordului de la proprietari

„Conform legii 138 este articolul 33 care face derogare de la articolul 7 din legea 50 care spune că pentru a obține certificatul de urbanism și autorizație de construcție, organizațiile trebuie să aibă contract de arendă cu proprietarii de teren ca să se evite obținerea acordului lor. Condiția este să aibă contract de arendă cu proprietarii și că în contractul de arendă trebuie stipulat faptul că proprietarul își dă acordul pentru realizarea de construcții pe terenul acestuia. Acest lucru este imposibil de realizat! Din ce cauză ? Pe de o parte organizația nu încheie contracte de arendă cu proprietarii de teren și nici un proprietar la momentul încheierii contractelor cu producătorii nu își dau acordul de principiu ca pe terenul respectiv se poate construi oricând pe perioada de valabilitate niște construcții.  În acest sens propunerea noastră este ca modul de acordare a certificatelor de urbanism și autorizație de construcție, la baza lor să fie Protocolul de predare primire care a făcut obiectul primirii infrastructurii de la Ministerul Agriculturii prin ANIF. Să se poată emite certificatele de urbanism fără să impună obținerea acordului de la proprietari”, a explicat Constantin Soare, fermier Dobrogea, în exclusivitate pentru AGRO TV.

Fermier: „Dacă ANIF-ul nu vine cu apă pe canal, cine mă despăgubește pe mine?”

O altă problemă identificată de Cornel Stroescu, fermier Mehedinți este legat de responsabilitățile pe care trebuie să și le asume un fermier în procedura de irigații. „Culmea la aceste contracte pe care le semnăm cu ANIF-ul, obligațiile le avem numai noi fermierii! Să irigăm culturile noastre! De exemplu eu am achiziționat din 2015 utilaje pentru irigat de peste 200.000 de euro și aș investi și un milion de euro pentru a acoperi toată suprafața, Dar dacă ANIF-ul nu vine cu apă pe canal că infrastructura nu funcționează și eu am o problemă, că nu am apa pe canal, atunci cine mă despăgubește pe mine?”, a declarat fermierul în exclusivitate pentru AGRO TV.

Secretarul de stat la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, George Scarlat a făcut un un apel către fermieri în direct la emisiunea „Agricultura la Raport”. „Acolo unde s-au făcut solicitări vreau să mi se aducă la cunoștință că nu este apă pe canal! Eu primesc operativă zilnică de la Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare prin care, spre exemplu la dumneavoastră la Mehedinți avem o suprafață amenajată de 74.900 de hectare, este pregătit și sunt contracte pentru 21.500 hectare și astăzi se irigă 1500 de hectare”, a declarat George Scarlat. Acesta a fost imediat întrerupt de fermierul din Mehedinți, Cornel Stroescu.

 – Fermier Mehedinți: Veniți în Mehedinți și vedeți dacă se irigă vreun hectar din Sistemul de irigații…

 – George Scarlat, Secretar de stat MADR: Dar din ce se irigă dacă nu din sistemul de irigații?

 – Fermier Mehedinți: Pe hârtie se irigă foarte mult, să știți!

 – George Scarlat, Secretar de stat MADR: Eu o să îmi notez chestia asta…

În ceea ce privește ajutorul statului, George Scarlat a menționat că pentru acest an s-au alocat 30 de de milioane de lei pentru plata energiei pentru apa gratis pe canal și 2,5 milioane de lei pentru a plăti apa. „Chiar am făcut demers, Ministerul Agriculturii către Ministerul Mediului, pentru a face această compensare a plății pentru apă, că și așa avem un buget sărac în acest an pentru Ministerul Agriculturii. Am făcut demersuri la Guvern și sper că Ministerul Finanțelor să fi receptiv și să reușim. Am cerut o sumă inclusiv să venim cu un sprijin pentru fermierii din infrastructura secundară de irigații, să susținem o parte a cheltuielilor cu energia dacă nu putem total”, a declarat în exclusivitate pentru AGRO TV, George Scarlat. Secretarul de stat a anunțat că se pregătește o nouă campanie de irigații pentru luna mai cu un buget de 43 milioane de euro.