Agenția Domeniilor Statului (ADS) a semnat deja contractul cu primul beneficiar al măsurii prin care tinerii fermieri pot primi până la 50 de hectare de teren în concesiune. Invitată în premieră în cadrul unei emisiuni de televiziune, directorul general ADS, Camelia Procop, a explicat la ”Agricultura la Raport” toate condițiile și pașii pe care trebuie să îi urmeze tinerii fermieri care vor să primească aceste terenuri. Se pare că reacția din partea agricultorilor nu a încetat să apară, existând deja sute de cereri la nivelul fiecărui județ.
”Noi avem legea 226 din 2016, deci sunt 4 ani de zile de când a fost dată, dar nu a fost pusă în aplicare. Printr-o Hotărâre de Guvern din 24 septembrie anul acesta, am reușit să ne creăm din nou pârghia și procedura pentru a putea da către tinerii fermieri terenuri de până la 50 de hectare. Am preferat să începem cu niște județe cu suprafețe libere de contract și unde sunt suprafețe mai mici, pentru a putea să ne obișnuim și noi cu procedura, atât noi, cât și solicitanții, pentru că diferă un pic de procedura normală de concesiune terenuri.
Avem 6 județe: Satu Mare, Hunedoara, Călărași, Galați, Dâmbovița și Alba, cu o suprafață însumată de 745 hectare. Urmează în cea de-a doua sesiune să găsim și alte județe, deja pregătim următoarele suprafețe pe care o să le acordăm tinerilor fermieri. (…) Pentru celelalte județe avem foarte multe solicitări. Este o reacție neașteptată pentru noi, am fost surprinși. Nu ne așteptam la sute de solicitări pentru fiecare județ în parte. Eu mă bucur că avem atât de multe solicitări și că tinerii sunt interesați de această măsură pe care ADS împreună cu Ministerul Agriculturii au decis să o ia”, a precizat Camelia Procop pentru AGRO TV.
Potrivit directorului general ADS, există deja un prim beneficiar al acestei măsuri, care a semnat deja, vinerea trecută, contractul pentru o suprafață de 49,6 hectare de teren arabil în județul Satu Mare.
”Pe Satu Mare deja au fost accesate primele 49,6 hectare, domnul Marcel Pop este primul fermieri care a semnat contractul. A fost norocos, pentru că a fost un contract pe atribuire directă. Au fost mai mulți solicitanți pe aceeași suprafață, au rămas doi eligibili, unul dintre cei doi s-a retras pentru că după ce a fost și a văzut terenul, a considerat că este mult prea departe de ce poate să facă dânsul. Ne-a trimis o cerere prin care ne-a comunicat că se retrage și a rămas doar domnul Marcel Pop solicitant pe această suprafață de 49,6 hectare, teren arabil, compact, comasat. (…) Redevența care i s-a atribuit este de 850 kg grâu/hectar”, ne-a dezvăluit Camelia Procop, director general ADS.
Băiat de fermier sau de PNL? Mie mi au trimis răspuns ca nu sunt eligibil fără vreun motiv,deci a fost tot manevra din partea ministerului pentru membri PNL.
Buna ziua mar intersa si pe mine niste iformati cum pot sa intru in si eu in acest proiect cu terenu si ce miar trebui pentru sa aplic acest proiect