CUM A REZOLVAT PETRE DAEA PROBLEMA PLĂȚII SUBVENȚIILOR

43

Ministrul Agriculturii, Petre Daea, prezent în studioul Agro Tv a spus că în proiectele gândite în ministerul pe care îl conduce se vor integra într-un program coerent, multianual:

„Este prima dată când în România, de după 2004, bugetul se construiește după programe multianuale.Primul proiect pe care ni l-am așezat în programul de guvernare a fost de a plăti la timp subvențiile.Nimeni nu credea că vom reuși, dar am reușit. În conduita noastră există dorința de a anticipa dorințele fermierilor. Vârfurile de solicitare a acestora sunt primăvara și, dacă nu poți interveni atunci, se pierde. Trebuie să le dai banii la timp, fiindcă, dacă nu le dai banii, poate că mai târziu va fi prea târziu”, a afirmat ministrul.

El a adăugat că, dacă un fermier nu uită să își facă în fiecare zi treaba la timp, nici funcționarii nu ar trebui să uite să le dea banii.

Întârzierile din anii precedenți au apărut din cauza unor proceduri incorecte, care puteau apărea și în 2017. „Am luat la cunoștință că în 8 județe, adică peste 8.000 de fermieri erau în control în 28 februarie. Așa am luat o măsură rapidă să dislocăm funcționari din alte județe și să îi mutăm în județele întârziate. La Alba au fost dislocați 50 de specialiști, fiindcă avea peste 1.100 de fermieri din control, din care doar 400 erau verificați. Situația era gravă, așa că am luat această măsură, ca să rezolvăm situația”, a povestit ministrul.

Un alt impediment a fost că aplicația din sistem s-a extins și a fost nevoie de noi aplicații, așa că în trei zile a fost găsită o soluție pentru operaționalizarea sistemului.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise