22 aprilie 2021 - 03:25

EXCLUSIV ”Patria usturoiului” din Buzău ar putea fi pusă sub carantină

Râmnicelu, comuna cu cei mai mulți cultivatori de usturoi din județul Buzău, ar putea fi pusă sub carantină. Decizia a ajuns să fie discutată de autorități după ce acolo au fost diagnosticate cu Covid -19, șapte persoane care fac parte din comunitatea de rromi, etnie care deține un procent de 40% din totalul celor aproape 5000 de locuitori ai localității.

Totul a pornit la începutul săptămânii când a fost analizele au confirmat prezența virusului la un bărbat de 30 de ani. Bărbatul se află internat la Spitalul Județean din Focșani, însă acasă Ancheta epidemiologică a identificat alte șase persoane cu care bărbatul a intrat în contact. În cursul zilei de ieri, rezultatele testelor au arătat că toate cele șase persoane au fost și ele infectate cu coronavirus, astfel că în zonă s-a declanșat o nouă anchetă epidemiologică menită să arate care sunt persoanele cu care cei șase nou diagnosticați au intrat în contact. Situația pare să se complice mai ales că sutn surse care susțin că inclusive printre aceste persoane diagnosticate sunt și comercianți de usturoi, deci care s-ar fi putut deplasa în toată această perioadă.

Așa s-a ajuns ca primarul din Rm-Sărat, municipiu aflat la doar 6 kilometri de comuna Râmnicelu, și zona în care majoritatea producătorilor și comercianților de usturoi din comună să-și vândă marfa, să ceară Prefecturii Buzău încă de la începutul săptămânii măsuri de izolare în comuna Râmnicelu.

 Am înaintat Instituției Prefectului o adresă prin care am cerut măsuri urgente pentru izolarea Comunei Rîmnicelu, de la primele semnale care ar indica apariția unui focar COVID-19, știut fiind faptul că există deja o persoană confirmată și mai mulți contactați ai acesteia”, scria pe Facebook primarul Sorin Cârjan, pe 5 mai.

Prefectura Buzău încă nu a răspuns solicitării primarului Rm Sărat însă Sorin Cârjan a declarant astăzi că solicitarea este încă în analiză mai ales că numărul cazurilor este în continua dinamică.

”Se analizează solicitarea pe care am făcut-o către Prefectura Buzău. La momentul acesta este o anchetă epidemiologică în desfășurate. Se caută măsuri. Cu siguranță Prefectura va comunica, dar mă aștept ca astăzi sau cel târziu mâine să fie luate măsuri de carantinare sau izolare la domiciliu a acelor persoane. Trebuie luate măsuri din pripă pentru că acolo este o comunitate destul de mare și oarecum unită. Trenuie găsite mijloace pentru a izola toată populația expusă și în rândul cărora au fost diagnosticate persoane astfel încât să nu intre în contact cu o comunitate și mai mare , cea a râmnicenilor”, a declarant primarul municipiului Rm-Sărat Sorin Cîrjan.

Așadar carantinarea ar putea fi un scenariu pentru comuna Râmnicelu mai ales că acolo au fost identificate mai mult de trei cazuri de infecție , factor care a stat la baza deciziei Prefecturii Buzău și a Direcției de Sănătate Publică Buzău atunci când au decis carantinarea cartierului Poșta din municipiu Buzău unde sunt aproape 2500 de locuitori și peste 20 de persoane diagnosticate cu Covid 19. “ În funcţie de evoluţia situaţiei epidemiologice şi confirmarea a mai mult de trei cazuri de infecţie cu noul coronavirus, cu legătură epidemiologică între ele, în aceeaşi comunitate, se poate decide declararea carantinei într-o comunitate”, se arată într-un comunicat emis de  Direcția de Sănătate Publică Buzau.

Carantinarea , cea mai mare temere a agricultorilor

Majoritatea locuitorilor din comuna Râmnicelu sunt cultivator sau comercianți de usturoi, iar o astfel de decizie le va pune munca în pericol.

”La acest moment nimeni nu înțelege cu adevărat sensul cuvântului caratinare. Dar vă dați seamă că dacă această decizie ar fi luată, nimeni nu arm ai putea pleca să-și lucreze pământul. Toate suprafețele cultivate cu ustoroi ar rămâne nelucrate. Poate nu s-au gândit atât de departe autoritățile care vor fi repercursiunile comunei, dar..În comuna Râmnicelu sunt foarte mulți culivatori de usturoi. De când s-a acordat ajutorul de minimis pentru usturoi numărul de cultivator de usturoi a crescut foarte mult, aproape s-a triplat. Pentru agricultură ar fi o decizie care ar afecta foarte mult. Este o perioadă aglomerată în care se fac lucrări esențiale în camp precum erbicidatul , plivitul. Dacă s-ar carantina comuna nu știu cum oamenii arm ai putea ieși în camp. Să vedem ce vor decide autoritățile. Ne vor închide, nu ne vor închide, se va întâmple cea ce s-a întâmplat la Țăndărei? Dumnezeu știe. Deocamdată așteptăm cu toții, a declarant Valentin Jecu, cultivator de usturoi din comuna Râmnicelu”

Evenimentele sunt în derulare. Revenim cu update.

UPDATE – Informații pe surse, exclusiv

Încă de luni, imediat după diagnosticarea primului caz de COVID-19, comercianților și producătorilor de usturoi nu li s-a mai permis accesul în piața din Rm Sărat, unde își vindeau marfa în mod normal. ”S-a luat legătura cu cei care vindeau, s-a discutat și au înțeles că este mai bine pentru siguranța tuturor că este mai bine să nu mai vină în piață”, ne-au declarat în Exclusivitate surse bine informate.
 
Autor: Marilena Dinu