Noile subvenții APIA – EXCLUSIV! Cum se împart sumele pentru fermieri

Noi detalii exclusive privind împărțirea subvențiilor APIA pentru fermieri în perioada 2023-2027. Reprezentanții Ministerului Agriculturii a purtat în ultima lună numeroase discuții cu asociațiile de fermieri, punând la punct toate detaliile legate de noul Plan Național Strategic, care urmează să intre în vigoare din 2023.

Secretarul de stat Marius Micu a intrat în dialog cu realizatorul Ovidiu Ghinea, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”, și a prezentat toate detaliile legate de cifrele care îi interesează pe fermieri. Astfel, potrivit oficialului MADR, APIA va plăti către fermieri aproape 10 miliarde de euro în perioada 2023-2027.

”Pentru Pilonul I, pe românește subvențiile, vom vorbi despre o sumă de 9,98 miliarde de euro alocate. Această sumă se distribuie conform liniilor directoare din Politica Agricolă Comună. Practic, pentru eco-scheme trebuie să alocăm un minim de 25%, asta înseamnă 2,49 miliarde euro. Un al procent important al pilonului I îl reprezintă plata redistributivă, care trebuie să se regăsească într-un procent de minim 10%, ceea ce înseamnă 998 milioane euro.

O altă componentă despre care trebuie să vorbim este sprijinul cuplat pentru venit, care face referire la sprijinul cu care intervenim pentru sectoarele aflate în dificultate, atât în vegetal, cât și în zootehnic. Procentul minim care trebuie alocat este de 15%, iar împărțindu-se în două, rezultă că 13% este sprijinul pentru sectoarele aflate în dificultate, iar 2% pentru culturile proteice. În sume, sprijinul cuplat înseamnă 1,49 miliarde euro.

Scăzând aceste sume din bugetul total, pentru plățile directe rămân 4,69 miliarde euro. (…) Distinct de acest buget, tot în Pilonul I, avem o alocare de 299 milioane euro care se adresează tinerilor fermieri, rămânând la latitudinea statului membru distribuirea acestei sume între Pilonul I (subvenții pe hectar pentru tinerii fermieri) și Pilonul II (instalarea tinerilor fermieri). În proiecția noastră, am decis să menținem plata pe hectar pentru tinerii fermieri cu un buget de 100 milioane euro, iar 200 de milioane eu mers către instalarea tinerilor fermieri, ajungând astfel la un total de 250 de milioane pentru instalarea tinerilor fermieri”, a precizat Marius Micu, în direct la AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole