„Oamenii nu mai investesc în acest sector. Oamenii fug!”, a afirmat fermierul Miron Dascălu la emisiunea „Agricultura la Raport”, din cadrul postului de televiziune AGRO TV. Acesta a identificat principalele probleme ale sectorului suin din România, printre care prețurile exagerate sau chiar lipsa materiei prime. „Nu mai avem hrană la animale. Nu avem șiroturi, furaje pentur animale”, spune Miron Dascălu.
Crescătorii de porci au intrat într-o situație alarmantă, fiind afectați atât de criza provocată de pandemia de coronavirus, dar și de vechea problemă – Pesta Porcină Africană. Una dintre dificultățile acestui sector reprezintă lipsa unei colaborări între fermierii locali și marile lanțuri de retail. „Eu am porci în grajd la 140 de kilograme! Nu pot să îi tai în fabrică, pentru că nu se vând garantat”, a spus Miron Dascălu, fermier membru Asociația Fermierilor cu Investiții în Sectorul Suin – AFISS.
Sectorul suin a suferit o diminuare substanțială a efectivelor, generându-se o instabilitate în piața cărnii de porc. Acest fapt a fost confirmat de balanța comercială negativă a anului 2019, când s-a importat o cantitate-record de circa 328.000 de tone carne de porc. Restricțiile impuse de evoluția COVID-19 vin să adâncească criza filierei porcului în România, în contextul în care importăm 60% din necesarul de carne de porc pentru consumul intern. Astfel, avem un procent minim de producție a cărnii de porc la nivel național și trebuie luate măsuri în acest sens, afirmă fermierul Miron Dascălu, în exlusivitate la AGRO TV.
Celula de criză la nivelul Ministerului Agriculturii
„Este o problemă de siguranță alimentară națională ! Noi trebuie să găsim formula URGENT ! Trebuie să fie luate toate produsele naționale care se produc, să se facă o inventariere urgentă și toate să ajungă în hipermarketuri. Dar nu prin legi care se aplică peste șase luni…”, a transmis fermierul Miron Dascălu.
Activitatea de reproducție a fost grav perturbată, s-au ucis peste 40.000 de scroafe din focarele de PPA și multe ferme de reproducție au fost închise. În acest sens, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, George Scarlat, a declarat în exclusivitate pentru AGRO TV, că există o celulă de criză la nivelul ministerului, care lucrează la măsuri pentru soluționarea acestor probleme. Printre măsurile cerute de către organizațiile profesionaale din sectorul suin, au fost precizate ca magazinele alimentare și hipermarketurile trebuie să cumpere cu prioritate de la producătorii români, iar diferența să fie completată din importuri; să se impună sancționarea celor care nu achiziționează toate produsele și preparatele din carne cu prioritate de la producătorii români; și să aibă loc securizarea prin legi a produselor românești și a producătorilor români.
„Pentru a ne acoperi necesarul de consum național și importul de purcei, e necesar de aproximativ 190 de mii de scroafe. N-o să putem într-un an de zile să reușim acest ecart să-l acoperim, Dar am făcut monitorizarea prețului de la raft pentru principalele produse alimentare de bază, saptâmănal prin intermediul colegilor din direcțiilor agricole județene, colectăm aceste date să vedem unde și când fluctuează prețurile. Avem monitorizarea de alimente și inputuri la agenții economici. Și aici am un semnal! Ministerul agriculturii a făcut o sesizare către ministerul afacerilor interne că trebuie să găsim o soluție ca TOȚI operatorii economici să raporteze atunci când ministerul agriculturii le cere inventariul și stocurile!”, a declarat Secretarul de Stat la Ministerul Agriculturii, George Scarlat, în exclusivitate pentru AGRO TV.