EXCLUSIV! Motiunea simpla impotriva lui Adrian Oros, votata in parlament! Care este rezultatul?

Motiunea simpla pentru demiterea lui Adrian Oros a fost adoptată în ședința senatului prin votul majorității. După numărarea voturilor exprimate asupra moțiunii simple cu tema „Lenea, minciuna și incompetența ministrului Oros”, inițiată de un număr de 72 de senatori s-au constatat următoarele: numărul total al senatorilor 136 de senatori, dintre care au fost prezenți 111 senatori. Numărul total al votanților a fost de 105 senatori, dintre care:

  • Voturi PENTRU moțiune = 68
  • voturi CONTRA moțiunii = 32
  • 5 ABȚINERI
  • 0 voturi nule

Prin urmare, în temeiul articolului 112 alineatul 2 din Constituția României republicată și al articolului 168 din regulamentul Senatului republicată cu modificările și completările ulterioare. Senatul a adoptat moțiunea simplă cu tema „Lenea, minciuna și incompetență ministrului Oros”. Votul din Senat nu produce automat efecte, demiterea sa este la latitudinea prim-ministrului Ludovic Orban, care a declarat că nu are nicio intenţie să îl înlocuiască din funcţie pe actualul ministru al Agriculturii.

Potrivit Regulamentului Senatului Moțiunea simplă se adoptă cu votul secret al majorității al senatorilor prezenți. Din 18 mai, votul secret este exprimat cu bile. Procedura votului este următoarea: bila albă introdusă în urna albă și bila neagră introdusă în urna neagră înseamnă un vot „PENTRU” aprobare moțiunii simple împotriva lui Adrian Oros. Bila neagră introdusă în urna albă și bila albă introdusă în urna neagră înseamnă un vot „CONTRA” moțiunii simple. Ambele bile introduse în urna neagră înseamnă „ABȚINERE”.

În timpul dezbaterii, după prezentare moţiunii simple iniţiată de PSD în plenul Senatului, intitulată „Lenea, minciuna şi incompetenţa ministrului Oros”, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a declarat că timp de 22 de ani, agriculturii româneşti i-a fost impus modelul statelor subdezvoltate. „Timp de 22 de ani aţi impus agriculturii româneşti, modelul statelor subdezvoltate. Aţi adus-o la contraperformanţa de a exporta materie primă, implicit subvenţii şi să importăm masiv produse procesate cu valoare adăugată mare. Afirmaţia potrivit căreia România a redevenit grânarul Europei este una mincinoasă. România renunţă la aceste politici de doi bani şi îşi propune să devină hambarul Europei. Faptul că producţiile au fost mari s-a datoat exclusiv investiţiilor şi muncii fermierilor şi condiţiilor climatice favorabile şi nu politicilor PSD. În 3 ani de zile aţi adus România la un deficit comercial de 1,2 miliarde de euro referitor la produsele agroalimentare. Într-o ţară care se mândreşte cu producţiile record de grâu, produsele de brutărie, patiserie şi biscuiţi au ajuns în ultimii ani pe locul doi în topul importurilor agroalimentare, după carnea de porc pe care o achiziţionăm masiv din Spania şi alte state europene, destinaţia de livrare a porumbului românesc. Datorită modului bolnăvicios în care aţi păstorit voi agricultura românească, România pierde anual un miliard de euro. Au câştigat exportatorii de cereale şi animale vii, au câştigat importatorii de alimente procesate şi au pierdut românii”, a declarat Oros. Ministrul Agriculturii a criticat politicile PSD în domeniul agriculturii şi a spus că în aceste vremuri dificile România s-a situat la cel mai înalt nivel în privinţa atragerii de fonduri europene.

Opoziția a menționat în textul moțiunii simple că ministrul Oros a demonstrat lipsă de viziune, nu s-a implicat în dezvoltarea sectorului agricol şi a blocat programele iniţate de PSD. Semnatarii moţiunii i-a mai reproşat lui Oros lipsa oricărei strategii în condiţiile secetei care afectează agricultura, dar şi faptul că numeroşi români au plecat la munci agricole în străinătate în condiţiile în care în ţară este nevoie de forţă de muncă.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole