EXCLUSIV! Mesajul ministrului Adrian Oros pentru fermieri privind viitorul PNS

Adrian Oros PNS producții

Ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Adrian Oros, a participat recent la Consiliul AgriFish, desfășurat la Bruxelles, care reunește toți miniștri agriculturii ai statelor membre UE. La această întâlnire au fost discutate mai multe subiecte de interes privind Politica Agricolă Comună care va contura direcțiile sectorului agricol din Europa și, implicit, din România.

Pe lista subiectelor discutate s-au regăsit: dezvoltarea producției ecologice, Afectarea sectorului de creștere a bovinelor în contextul crizei pandemiei, precum și propunerea comună a Ungariei, României, Italiei, Croației și Franței privind posibilitatea acordării unui ajutor bazat pe numărul de familii de albine în vederea menținerii sănătății.

În urma întâlnirii de la Bruxelles, ministrul Adrian Oros a vorbit în exclusivitate pentru AGRO TV despre concluziile negocierilor și care sunt pașii care trebuie parcurși în următoarea perioadă pentru elaborarea Programului Național Strategic (PNS).

”A fost prima întâlnire a consiliului AgriFish sub conducere președinției slovene. Ministrul sloven a expus în prima parte a întâlnirii care sunt prioritățile și, sigur, prioritățile nu puteau fi decât finalizarea cât mai rapidă a celor trei regulamente. Dacă luna trecută am ajuns la un acord de compromis în trialog, avem nevoie de regulamente pe baza cărora să creionăm Programul Național Strategic. Fiecare țară lucrează pentru elaborarea acestui PNS, dar punerea lui în pagină definitiv se poate face doar prin acele regulamente, care trebuie finalizate foarte repede. Am înțeles că în septembrie, în Slovenia, la întâlnirea informală vom avea un prim draft al celor trei regulamente.

În paralel, noi exersăm eco-schemele, atât cu fermierii, cu asociațiile, dar avem și niște workshop-uri cu fermieri și oameni tehnici din ministere din alte țări, tocmai pentru a compara aceste eco-scheme, astfel încât atunci când le vom demara în 2023, să absoarbă toți banii. Asta este marea provocare, cum creionăm eco-schemele care să absoarbă toți banii din Pilonul I. În rest, modificări majore nu vor fi față de perioada de tranziție; ceea ce am pus deja în perioada de tranziție sunt niște priorități și niște nevoi pe care o să le finanțăm și în următorii șapte ani”, a precizat Adrian Oros.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *