EXCLUSIV! Medic veterinar: „Toata lumea asteapta sa dai cu batul magic si sa rezolvi”

În cadrul emisiunii de ieri „Agricultura la Raport” a avut loc o dezbatere tensionată între fermierii din diferite grupuri asociative. Subiectul principal a fost problemele din sectorul suin. Fiecare invitat al emisiunii de la AGRO TV a avut possibilitatea să expună principalele probleme cu care se întâlnesc în fermă, dar și eventuale soluții pe care Ministerul Agriculturii ar putea să le aplice.

„Din experiența mea, în ultimii ani de luptă împotriva pestei porcine africane, pot spune că de fiecare dată mergând ba la minister, ba la ANSVSA, ba întâlnindu-mă cu fermieri sau autorități, de fiecare dată problema care s-a pus a fost: „Spuneți-ne ce să facem?”. La fel și acuma, toată lumea așteaptă soluții magice. Toata lumea așteaptă să dai cu bățul magic și să rezolvi. Sau de la noi de la fermieri să apară niște soluții care să se rezolve tot ceea ce nu s-a făcut în ultimii 30 de ani”, a spus în exclusivitate la AGRO TV, Adrian Balaban, medic veterinar și crescător de porci.

Cele mai mari prețuri la carnea de porc au fost acum o lună de zile

„Acum suntem într-o situație de criză! Din cauza acestui virus SARS-COV-2 care a declanșat această pandemie mondială și care a distorsionat total piața de porc care ajunsese la maximum istoric care a fost vreodată. Fix acum o lună de zile aveam cele mai mari prețuri la carnea de porc de când sunt eu fermier. Întradevăr, această pandemie a venit ca un uragan și  a măturat tot ceea ce previzionam noi că se va întâmpla în perioada următoare și a făcut ca prețurile să revină la un nivel mai jos. Ce se va întâmpla în continuare? Este foarte greu de apreciat, pentru că e foarte posibil ca China să își deschidă porțile mâine și să înceapă iar importurile masive de carne de porc și atunci nu vom mai discuta absolut nimic despre așa ceva. La fel e posibil ca prețurile să scadă în continuare. Suntem într-o piață imposibil de apreciat”, a afirmat Adrian Balaban, în exclusivitate pentru AGRO TV.

Depinde de noi toți fermierii să ne găsim cele mai bune măsuri la noi în ferme și să ne protejăm”

„Discutăm de trei ani despre biosecuritatea în ferme de porci și nu s-a făcut nimic! Nici până în ziua de astăzi nu avem stabilite clar măsurile de biosecuritate în fermele de porci, în cea mai afectată țară de pestă porcină africană din Europa. Oficial am pierdut aproape 40% din porcii din fermele comerciale. Deci, ceea ce o să se facă în continuare, oricine ar fi la guvernare, mi-e foarte greu să cred că se va rezolva problema pe termen scurt. Eu cred că depinde de noi de toți fermierii să ne găsim cele mai bune măsuri la noi în ferme și să ne protejăm. Dacă până acum ar fi trebuit să ne protejăm doar porcii, acuma trebuie să ne protejăm și angajații”, a declarat fermierul Adrian Balaban în emisiunea „Agricultura la Raport”.

„Noi oricum ne-am organizat în fermă modul de lucru. Încercăm să evităm contactul între schimburile de angajați. Clar este că situația în continuare va fi foarte dificilă pentru noi toți! Sincer vă spun eu nu văd ce soluții pe termen scurt ar putea să aibă Ministerul Agriculturii! Pentru că  măsurile de prevenire a pestei porcine africane sunt fix aceleași măsuri ca acelea de prevenire a diseminării SARS-COV: spalati-vă pe mâini, faceți duș, schimbați-vă hainele, sunt fix aceleași lucruri legate de igiena personală care este principalul vector”, a menționat fermierul în cadrul emisiunii de la AGRO TV.

Care sunt soluțiile?

Specialistul Adrian Balaban a menționat o singură sugestie în ceea ce privește susținerea fermierilor, mai exact necesitatea muncitorilor de a fi susținuți de către autorități, pentru a-i motiva pe oamenii care lucrează în fermă și vin zilnic la muncă. Să fie încurajați printr-un sistem de premiere a efortului depus.

La această sugestie, secretarul de stat la Ministerul Agriculturii, George Scarlat a menționat că se lucrează la diferite măsuri de susținere, printre care eliminarea impozitelor a tichetelor de masă care sunt impozitate ca venite salariale. În plus, George Scarlat a susținut că se încearcă ca costurile pe care fermierii le au astăzi cu angajații în fermă să fie introduse ca cheltuieli deductibile. „De asemenea, încercam, cel puțin pentru IMMuri, să se găsească un produs bancabil sub formă de credit de activitate curentă sau linie de credit până la un milion de lei cu garantia și dobândă subvenționată de către stat”, a precizat George Scarlat, secretar de stat MADR, în exclusivitate pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole