EXCLUSIV! Fermier: „Vom avea grave probleme economice, acum plangem dupa fondul mutual”

În cadrul emisiunii „Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a discutat cu fermierii problemele majore ale sectorului culturilor vegetale cauzate de secetă, care sunt cheltuielile pe hectar în aceste situații extreme și care sunt previziunile pentru acest an.

Cosmin Iancu, fermier din Ilfov, a declarat în exclusivitate pentru AGRO TV care sunt sumele de bani care au fost investite pe terenurile agricole. „Noi fermierii, am făcut intervenții încă din toamnă, iar în momentul de față costurile pe hectar sunt destul de ridicate. În mare, avem la grâu investiții în jur de 2000 RON la hectar, iar la rapiță trecem liniștit de 3000 RON”, a spus fermierul.

Acesta a subliniat că din păcate, la grâu nu s-a făcut nici o intervenție, nici un tratament fungic sau cu insecticid, date fiind condițiile, adică niște culturi foarte stresate, deoarece nu se recomandă să se intervenă cu produse fitosanitare asupra culturilor când ele se află într-un stres foarte mare. Mai ales că nu există nici o siguranță că intervențiile fermierilor vor ajuta la recuperare date fiind condițiile climatice nefavorabile. „Cred că pentru grâu, o producție de 4 – 4,5 tone ar fi rezonabilă astfel încât să ne acoperim cheltuielile și datoriile față de persoanele ale căror terenuri le lucrăm”, a afirmat tânărul fermier Cosmin Iancu. 

„Vom avea GRAVE probleme în a relua activitatea”

Fermierul a spus că vor există probleme grave în a relua activitatea, întrucât datoriile sunt mari, iar veniturile vor fi minime. „Vreau să atrag atenția asupra unui lucru. Dacă vremea va continua în aceeași notă și nu vom cunoaște o ameliorare a acesteia, iar în lipsa unor despăgubiri din partea statului, pentru că nici nu se poate discuta despre despăgubiri din partea societăților de asigurări, mulți fermieri, inclusiv eu, vom avea GRAVE probleme în a relua activitatea și a începe un nou an! Gândiți-vă că avem de plătit datoriile la inputuri, avem de plătit salariile. Noi, în astfel de perioade trebuie să ne ținem oamenii aproape, pentru că ei sunt cei cu care ne facem treaba. 

Eu sunt un pic sceptică în ceea ce privește aceste sume. Noi abia suntem într-o fază incipientă. Am făcut și noi declarațiile către primării, însă de aici până la primirea unor despăgubiri este cale foarte lungă. Trebuiesc înființate comisiile la nivel județean, trebuie ca comisia respectivă să vină pe teren să constate pagubele.

Sunt sceptic având în vedere acest context în care noi ne aflăm. Uitați criza coronavirus, ce isterie s-a creat, nu știu ce bani și ce sume vor fi distribuite pentru agricultori, însă fac un apel: Vreau ca agricultura să nu fie lăsată de izbeliște! Să ne amintim că este una dintre ramurile care încă funcționează bine în țara noastră și care încă produce. Vreau să sper în continuare că statul va interveni, cu cât consideră el, orice ajutor ar fi binevenit!”, a declarat în exclusivitate pentru AGRO TV, Cosmin Iancu, fermier Ilfov.

„Nu am fost în stare să facem fondul mutual”

Constantin Anghel, fermier din Călărași a subliniat în cadrul emisiunii AGRO TV importanța unei norme legislative precum Legea nr. 381/2002 privind acordarea despăgubirilor în caz de calamități naturale în agricultură, care a fost valabilă până la 01 ianuarie 2011, fiind abrogată prin Lege 281/2010 și înlocuit de Ordonanță 14/2010.

„Am fost obligați să renunțăm la Legea 381. Nu am fost în stare să facem fondul mutual, nu o să fim în stare să-l facem niciodată, pentru că sunt prea multe orgolii și uitați-vă în ce stadiu am ajuns! Dacă la fondul mutual am fi contribuit și noi fermierii, ne-am fi putut asigura de acolo de unde să luăm niște bani! S-ar fi putut tras semnalul de alarmă! Există acest pericol major de a nu mai putea să reluăm procesul de producție!”, a declarat Constantin Anghel, fermier Călărași, pentru AGRO TV.

 

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.