22 iunie 2021 - 20:06

EXCLUSIV! Fermier: „80% din culturile vegetale sunt calamitate”. Reacția directorului ANIF

De 40 de ani n-am văzut un grâu atât de distrus primăvara”, spune cu disperare un fermieri cu pământ în patru județe ale României. Problemele fermierilor legate de secetă și irigații au fost discutate în cadrul emisunii „Agricultura la Raport”, alături de fermieri din diferite regiuni ale României, dar și cu invitați speciali, europarlamentarul Daniel Buda și directorul general al ANIF Ștefan Constantin. Pe durata emisiunii fermierii au prezentat principalele dificultăti provocate de seceta si probleme pe care le au in procesul de irigare, iar reprezentanții autorităților au încercat să ofere răspunsuri și soluții.

Fermierul Ion Olteanu, care își lucrează pământul împărțit în cinci ferme și patru județe, spune că culturile sunt aproape distruse din cauza secetei. „Am fost duminică la Buzău și am văzut grâul pe câmp. M-am îngrozit pur și simplu! De 40 de ani n-am văzut un grâu atât de distrus primăvara, când primăvara grâul trebuia să arate mult mai bine. În  Est este o dramă și Buzău, Brăila, Galați, Tulcea și -Ialomița care era un județ care facea 7-8 tone de grâu la hectar, acum e distrusă”, a declarat fermierul în exclusivitate pentru Agro TV.

Din calculele fermierului umiditatea mai este suficientă pentru încă două săptămâni pentru cultura de grâu. „Dacă în două săptămâni nu vom avea măcar o ploaie de 7-10 litri, vom suferi exact aceeași tragedie, pe care o suferă fermierii din estul României”, a spus Ion Olteanu.

80% din culturile vegetale sunt calamități

Un alt fermieri din Brăila, Ștefan Gheorghiță a subliniat că situația este foarte gravă. „Noi ca Societate la ora actuală din cele 245 de hectare 80% sunt calamitate! Deci nu mai putem discuta de cultură de grâu. Lucru care se întâmplă în foarte multe ferme din toată zona de est și Moldova, vorbesc de Galați, Brăila, Tulcea, Constanța, Ialomița, Călărași, Buzău. Apa pe canal a venit în jur de 30 martie, nu pot să spun că a venit târziu. Problema este că noi aveam deja culturile calamitate, nu mai avem CE să udăm!”, a declarat fermierul în cadrul emisiunii AGRO TV.

Acesta a menționat că la 30 martie în Brăila deja se dădea ordinul prefectului pentru constituirea comisiei pentru constatarea stării de calamitate. „Sunt foarte multe regiuni în județ care nu încă nu sunt irigabile sau amenajările nu funcționează. Sunt probleme care pot fi rezolvate simplu legislativ, dar sunt și probleme care țin de investiții”, spune fermierul. 

Lipsește un cadru legislativ bine pus la punct

Ion Olteanu a afirmat că nu există un cadru legislativ bine pus la punct care ar încuraja fermierii să investească în domeniu sau care să-i ajute să încheie contracte de arendă după necesitățile fiecăruia.

Europarlamentarul Daniel Buda a venit cu un răspuns la probeleme menționate de fermieri. „Trebuie să vedem ce sprijin financiar există la nivelul statului pentru acele culturi declarate calamitate. În momentul de față, există resurse financiare la nivel guvernamental care vor fi puse la dispoziția acelor persoane afectate. Sigur, în urma constatării acelor comisii care sunt facute la nivelul prefecturii. De asemenea, problema secetei a fost ridicată și la nivelul parlamentului european, am făcut demersuri către comisarul european pentru agricultură  pentru alocarea de resurse financiare pentru combaterea acestui fenomen”, a declarat Daniel Buda în exclusivitate pentru AGRO TV.

Directorul general al ANIF, Ștefan Constantin a făcut un apel ca fermierii care au probleme cu irigațiile să se adreseze la sucursalele locale ale ANIF pentru a informa și a cere soluții. „În programul național de reabilitare a infrastructurii principale de irigații, în zona Buzăului avem amenajarea hidroameliorativă canalul Vest și Est. Canalul Vest este în curs de execuție. Sperăm să terminăm lucrările. Pe canalul Vest am introdus apă deja și avem comenzi pentru 15.000 de hectare. Pe canalul Vest, apa ajunge până în județul Prahova avem și acolo organizațiile de utilizatori de apă care beneficiază de apă. Problema este pe canalul Est, pe care îl avem în proiectare pentru proiectul de reabilitare a infrastructurii în zona Buzăului. Încercăm ca în cursul anului viitor să avem și achiziția pentru lucrători”, a declarat Ștefan Constantin în exclusivitate pentru AGRO TV.