22 aprilie 2021 - 02:11

Emil Dumitru, despre seceta: ”E o situatie fara precedent! Fermierii vor fi despagubiti!” Care e PROCEDURA

Pe lângă pandemia care a lovit România, seceta pedologică face ravagii în zona de sud-est a țării. Sunt foarte multe județe afectate, în special bazinele cerealiere însemnate pentru România. Secretarul de stat la MADR, Emil Dumitru a explicat în cadrul emisiunii „Agricultura la Raport” care sunt pașii de urmat de către fermieri pentru a beneficia de despăgubiri.

Emil Dumitru a declarat că după ce se va parcurge toate etapele inventarierii tuturor suprafețelor care fac obiectul acestor calamități, se va adopta un act normativ care să reglementeze niște sume pentru a putea fi acordate fermierilor pentru despăgubiri. „Este o situație fără precedent. Probabil că în 2002 am mai cunoscut o astfel de seceta pedologică și suntem abia în 15 aprilie. De obicei discutam de secetă la sfârșitul lunii mai, începutul lunii iunie. Fermierii noștri trebuie ajutați, pentru că pe lângă faptul că traversează o perioadă destul de complicată, au fost sincope în aprovizionare de inputuri, de îngrășăminte, de pesticide, de semințe”, a spus Emil Dumitru în exclusivitate la AGRO TV.

Secretarul de stat a explicat că se va face un efort bugetar în funcție de cererile fermierilor. Însă resursele bugetare sunt limitate, cu atât mai mult acum în această perioadă când economia României s-a înfrânat. Banii vor veni din bugetul național, practic va fi o măsură asumată de Guvernul României.

„Am mers și în câmp, am văzut unele zone care pot fi irigate, altele nu pot fi irigate pentru că nu au fost reabilitate stațiile de pompare. Nu au fost prinse în planul de investiții de la ANIF. Culegem acum practic ceea ce am făcut în 30 de ani, mult prea mult populism și prea puține lucruri. Trebuie să schimbăm în mod radical modul de a finanța agricultura și industria alimentară în perioada următoare, pe următorul exercițiu financiar, dacă vrem să devenim o țară care măcar să își producă pentru consumatorul din România”, a declarat secretarul de stat al Ministerului Agriculturii pentru AGRO TV.

Pașii de urmat pentru a beneficia de despăgubiri

Emil Dumitru a făcut un apel către fermieri să facă demersul cât mai repede cu putință, pentru că numai așa pot pe de o parte să își deducă cheltuielile pentru o cultură neterminată pentru ANAF și la APIA să nu fie sancționați acolo unde de exemplu vor exista cazuri că nu se poate păstra diversificarea celor trei culturi. „Lucrul ăsta l-am discutat deja cu APIA și acolo unde avem procese verbale de calamitate, am anunțat să nu fie sancționat fermierul, pentru că nu este culpa lui pentru o situație neprevăzută”, a afirmat Emil Dumitru.

Procedura este simplă. Fermierul trebuie să notifice la Primărie, pe baza ordinului comun pe care Ministerul Agriculturii împreună cu MAI l-a adoptat recent. Între timp se va constitui la nivel județean niște comisii de constatare a pagubelor formate din reprezentanții Direcțiilor pentru Agricultură Județene, APIA și reprezentanți ai Consiliului Local, de obicei agentul agricol care răspunde și de registrul agricol. Ei se vor deplasa în teren și vor constata pe baza unei metodologii gradul de afectare a culturii, iar fermierului i se va înmâna un proces verbal.

Ulterior se vor centraliza datele la nivel județean și apoi național. Pe baza datelor centralizate se va stabili cu exactitate care este efortul bugetar pe care România îl poate face pentru fermierii români și se va adopta un act normativ la nivel de Ordonanță de Urgență prin care să se acorde niște sume pentru despăgubirea fermierilor pentru aceste fenomene climatice.

Care este perioada de depunere a cererilor ?

Emil Dumitru a explicat că nu există un termen stabilit. Motivul este că „spre exemplu o cultură de grâu care astăzi poate este afectată 20%, peste două săptămâni din cauza lipsei de precipitații fermierul poate să aibă compromisă 80% suprafața respectivă”, explică Emil Dumitru în exclusivitate pentru AGRO TV. Prin urmare, în termen de 3 zile de când fermierul constată că practic nu prea mai are ce să facă, va trebui să solicite autoritățile să vină să constate calamitatea.

„Fermierul va depune cererea, se va deplasa cu comisiile speciale, chiar dacă e COVID-19 nu putem să lăsăm fermierii fără să constatăm pagubele. Cu documentul respectiv, la ANAF fermierul o să-și poată deducă cheltuielile pe o cultură neterminată, iar la APIA nu va fi sancționat fermierul din culpa lui prin tăierea din subvenție pe diversificare”, a declarat Emil Dumitru, secretar de stat la MADR. Astfel, documentul respectiv ține loc de document de eligibilitate pentru a putea sa-i fie acordată o sumă cu titlu de despăgubire pentru secetă.