Temperaturile scăzute din primăvară, fenomenele meteorologice extreme şi căldurile neobişnuite din ultimele zile au afectat serios producţia de miere din 2016 aşa că acum, când anul apicol se apropie de final, stuparii sunt îngrijoraţi. Ei spun că, după ce vor calcula şi vor trage linie, vor avea cel mult 35% din producţia medie calculată pentru anii anteriori.
Între timp, mulţi au decis să îşi scoată la vânzare stupii şi familiile de albine, aşa că preţurile acestora au scăzut simţitor, oscilând undeva la 100 de euro/stup.
„Apicultorii îşi vând stupii fiindcă nu e producţie, iar albinele trebuie furajate. Am stricat ca să le ţinem în viaţă mii de lei, Acum se vinde tot pe bandă rulantă. Sperăm să vină bani de la Guvern, ajutoarele de minimis pe care le-am cerut. Noi am vrut 50 de lei/stup, dar şi cei 15 lei promişi ar prinde bine”, a declarat Ioan Fetea, preşedintele Asociaţiei Crescătorilor de Albine din România, Ioan fetea, pentru agro-tv.ro.
Practic, pentru 2016, randamentul raportat de apicultorii din ţară pe diferitele culturi este de:
40-50% la floarea-soarelui
15% la rapiţă
5-7% la salcâm
25% la tei
Media pentru întregul an este de 35% din producţia medie anuală a României şi, dat fiind faptul că peste câteva săptămâni albinele nu vor mai recolta miere este puţin probabil că procentul va creşte.
EXCLUSIV: DEZASTRU: Anul apicol se apropie de final. Află ce producţii s-au obţinut în ţară pe diferite culturi!
Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.