EXCLUSIV Data la care vor fi platite despagubirile pentru seceta

Când vin despăgubirile de secetă? Răspunsul mult așteptat de fermieri a venit, în exclusivitate la AGRO TV, în ultima ediție a emisiunii ”Agricultura la Raport”. Realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu ministrul secretar de stat din cadrul Ministerului Agriculturii, George Scarlat, și a clarificat câteva probleme arzătoare pentru fermierii români.

Potrivit oficialului MADR, despăgubirile pentru secetă vor fi virate în conturile fermierilor afectați undeva în luna august.

”Procedura este următoarea: stabilim suma, facem notificarea la Comisia Europeană, trebuie să primim răspunsul, trebuie să ni se aprobe inclusiv la rectificarea bugetară plafonul pentru a acoperi întreaga suprafață; depinde și de APIA, depinde de sistemul care va trebui pus la punct. Cred că, cel mai probabil, undeva în luna august vor fi făcute plățile. Vă dați seama că luna iulie, cu rectificare, cu strâns date, nu este chiar atât de simplu. APIA are un grup de oameni profesioniști și au dat dovadă în decursul anilor că nu este un exercițiu atât de greu de a implementa această schemă. Nu vrem să fie probleme în acest sistem și ne dorim ca banii să ajungă la toți fermierii, cei care au fost cu adevărat afectați.

Vă dați seama, va mai exista o perioadă în care fermierul va trebui să meargă să completeze cererea. Este și o perioadă de depunere a documentelor, și aceasta va dura câteva zile, undeva la 15 zile. Cu toate acestea, noi ne dorim ca undeva în luna august să reușim să plătim aceste sume”, a precizat George Scarlat în exclusivitate la AGRO TV.

Reamintim că, potrivit secretarului de stat, în draftul actual din cadrul ministerului, valoarea despăgubirilor se ridică la 925 de lei per hectar pentru culturile de grâu calamitate.

”Campania de colectare a datelor s-a încheiat pe 15 iunie, avem un raport în cadrul ministerului și așa cum am previzionat, suprafața calamitată este în jur de 1,2 milioane de hectare, cu o pondere semnificativă la cultura de grâu – 71%. (…) Vreau să vă spun că astăzi, 1 iulie, în cadrul MADR, am încercat să definitivăm actul normativ. Cred că cel mai târziu va pleca mâine către Comisia Europeană pentru preaviz. (…) Încă mai sunt mici reglaje. Suma va fi în jur de 925 de lei/hectar la grâu”, a declarat George Scarlat pentru AGRO TV.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole