EXCLUSIV: Cum poţi pierde banii pentru Tinerii Fermieri din cauza lipsei de teren de vânzare

tristUn tânăr din Bihor, A.I., rămas fără părinţi, a crezut că fondurile europene sunt şansa vieţii lui şi a prins curaj ca să le acceseze, prin Măsura 112- pentru instalarea tinerilor fermieri.  A depus o cerere, a făcut un plan de afaceri şi a aplicat în  2012 pentru bani. Spre marea lui bucurie a fost declarat eligibil şi chiar a primit prima tranşă din banii europeni.
Toate păreau a fi aşa cum trebuia.
În 2012, cum poveşteşte tânărul „a început o activitate agricolă ca şef de exploataţie prin dobândirea a 3,30 hectare de teren agricol, din care 3.2618 hectare teren arabil şi 0,038 hectare de teren de construcţii, pentru casă şi anexe”.
El a accesat PNDR Măsura 112 pentru. 40.000 EUR, asumându-și următoarele obligații în ceea ce privesc obiectivele investiției:

 • Achiziţionarea unei suprafeţe de 6 ha teren agricol  în valoare de aproximativ 53.700 RON, demonstrându-se astfel modul de investire a cel puţin 30% din sprijinul total acordat pentru realizarea conformităţii cu standardele comunitare, modernizarea şi dezvoltarea exploataţiei.
 •  Creşterea efectivului de ovine şi a suprafeţei cultivate, astfel realizându-se creşterea cu 4,083 UDE-uri a dimensiunii economice a exploataţiei agricole până în anul 3, anul ţintă.
 •  Utilizarea eficientă şi în totalitate a fondurilor nerambursabile obţinute prin intermediul Măsurii 112 PNDR în cadrul exploataţiei sale agricole
 •   Dezvoltarea spiritului antreprenorial prin înregistrarea şi autorizarea în condiţiile prevederilor O.U.G. nr. 44/2008, cu completările şi modificările ulterioare
 • Dezvoltarea competenţele profesionale prin participarea la programe de formare profesională, informare şi difuzare de cunoştinţe în domeniul agricol – managementul exploataţiei agricole, un curs de pregătire profesională finanţat prin Măsura 111 „Formare profesională, informare şi difuzare de cunoştinţe”.
 1. în 2013
 •  se înregistrează ca și Întreprindere Individuală
 • semnează contractul de finanțare pentru M 112 PNDR – suma totală accesată fiind de 177.780 RON / 40.000 EUR; plătibilă în două tranșe, prima în valoare de 1. 106.668 lei(60%) și a doua în valoare de 2. 71.112 lei(40%)
 •  îi intră în contul bancar prima tranșă în valoare totală de 106.668 lei
 • achiziționează din jud. Cluj un efectiv de 173 capete oi pentru reproducere, în valoare totală de 43.600 de lei , plata se face prin virament bancar;

în  2014

 •  începând cu anul 2014 și până în prezent:  încearcă să cumpere teren, doar că nu reușește – cauze: diverse aspecte legate de retrocedări, lipsa planurilor parcelare sau a documentaţiei privind titlurile de proprietate; prevederile Legii nr. 17/2014, etc.
 •           concesionează de la Primărie suprafața de 19 ha. teren – pășune
 • achiziționează din jud. Caras Severin un efectiv de 100 capete oi pentru reproducere, în valoare totală de 22.000 RON;în  2015
 •    urmează cursurile de pregătire profesională pe Măsura 111
 • achiziționează un efectiv de 60 capete oi pentru reproducere, în valoare totală de 12.000 RON;în  2016:
 •  arendează suprafața de 1 ha. teren arabil
 •  arendează suprafața de 0.55 ha. teren arabil
 • devine prin achiziție proprietarul unei suprafețe totale de 4.08 ha. teren arabil extravilan, în valoare totală de 71.400 RON, și anume:
 •  achiziționează 2.93 ha. teren arabil  extravilan, în valoare totală de 53.400 RON, plata se face prin virament bancar;
 •  achiziționează 1.15 ha. teren arabil  extravilan, în valoare totală de 18.000 RON, plata se face prin virament bancar;
 • arendează suprafața de 0.82 ha. teren arabil

„Am încercat să iau pământ de unde am putut, dar nu am găsit. Ce era cu probleme, cu suprapuneri, fără acte, se mai vindea, ce nu, nu. În comună nu este teren de vânzare”,  a afirmat tânărul.
Din cauză că, în planul de afaceri era trecută suprafaţa de 6 hectare, iar achiziţia tânărului nu a ajuns la acestă suprafaţă, deşi a ajuns la valoarea stipulată ă în acelaşi document, tânărul este acum în pragul de a fi declarat neeligibil pentru a doua tranşă de bani şi chiar în pericolul de a returna banii.
Potrivit memoriului său, el a reuşit să ajungă şi chiar să depăşească numărul de UDE fixate prin contract, adică să îşi facă planul propus.
Documentul arată că:
-dat fiind faptul că SCOPUL ŞI OBIECTIVUL ACCESĂRII fondurilor europene prin intermediul PNDR – Măsura 112 (sesiunea Iunie 2012) îl reprezintă DEZVOLTAREA EXPLOATAŢIEI AGRICOLE A BENEFICIARULUI, trebuiesc luate în considerare câteva aspecte:
– în ceea ce priveşte CULTURA VEGETALĂ: dacă în anul 0, anul 2012 – anul depunerii proiectului, suprafaţa totală cultivată a exploataţiei agricole a cărui şef sunt a fost de 3.04 ha. teren extravilan, estimând ca începând cu anul 3 – anul ţintă 2016 şi până la sfârşitul perioadei de implementare a proiectului aceasta va fi de 9.26 ha., în fapt şi în drept, până în prezent, suprafaţa de teren înregistrată în evidenţele apia, atât ca urmare a achiziționărilor de teren realizate, cât şi a arendărilor efectuate, este de 28.58 ha. teren, deci mult superioară celei estimate.
– în ceea ce priveşte EFECTIVUL DE ANIMALE: dacă în anul 0, anul 2012 – anul depunerii proiectului, efectivul de animale deţinut a fost de 245 capete ovine *(din care: 122 capete oi femele pentru reproducţie şi 124 capete alte oi, adică miei şi berbeci), estimând că numărul lor va creşte progresiv, astfel încât începând cu anul 3 – anul ţintă 2016 şi până la sfârşitul perioadei de implementare a proiectului acesta va fi de 272 capete ovine *(din care: 122 capete oi femele pentru reproducţie şi 150 capete alte oi, adică miei şi berbeci), în fapt şi în drept, până în prezent, numărul de ovine deţinut este de 420 capete *(din care: 260 capete oi femele pentru reproducţie şi 160 capete alte oi, adică miei şi berbeci), deci azi tânărul deţine un efective de ovine mult superior celui estimat.
b). deşi iniţial și-a propus să realizeze o creştere a dimensiunii economice a exploataţiei sale agricole doar cu puțin peste 4 UDE-uri, în fapt şi în drept a înregistrat, până în prezent, o creştere cu 10.706 UDE-uri, ceea ce a fost posibil datorită atât creșterii efectivului de ovine deținut, fie prin cumpărare fie prin înmulțirea naturală, cât și datorită creșterii suprafeței de teren folosite
c). deşi iniţial și-a propus să investească o sumă de 53.700 RON, dovedind utilizarea a 30% din totalul acordat prin Măsura 112 PNDR, în achiziționarea de teren agricol extravilan, în fapt şi în drept a investi, până în prezent, 71.400 RON, ceea ce reprezintă un procent de aproximativ 40,16%, deci mult peste procentul de 30% prevăzut conform obligaţiile contractuale, impunându-se a se preciza și faptul că la nivel național, începând cu anul 2013, anul semnării contractului de finanțare  terenurile agricole au avut o evolutie fulminantă, pe raza comunei din  Bihor dar și a localităților limitrofe, valoarea acestora înregistrând O CREȘTERE CU 208% A PREŢURILOR TERENURILOR AGRICOLE, de la  2.500 RON la cel puțin 12.000 RON.
d). investiția depășeste valoarea primei tranșe: 106.668 RON
Interesant este faptul că pentru a fi eligibil un proiect, la data elaborării sale, în 2012,acesta trebuia să includă un teren de 6 hectare, dată fiind valoarea de atunci a pământului. Dar, acum, după scumpirea terenurilor, suprafaţa ce poate fi cumpărată cu aceeaşi bani este mult mai mică, iar 6 hectare ar cere o investiţie mult mai mare. Cu toate acestea, problema tânărului nostru nu este  legată de valoarea crescută a parcelelor, ci de lipsa de terenuri de vânzare, care afectează puternic zona şi întreaga ţară.
În aceste condiţii, tânărul este în pericol să piardă fondurile şi,ceea ce este şi mai grav comunitatea să stă să piardă încă un element care ar putea contribui la progresul şi întinerirea sa.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole