EXCLUSIV: Cum  pierd tinerii fondurile pentru submăsura 6.1 din cauza softului APIA

tanar_trist
Măsurile noului Program Naţional de Dezvoltare le ridică tot mai multe probleme fermierilor români. Pe lângă acestea, apar şi unele adiacente, cum ar fi înregistrările neconforme de la APIA, care nu vor face altceva decât să le blocheze proiectele, după cum spune preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri, Marian Vişu-Iliescu.
El a povestit cazul unui tânăr din Sibiu  care, deşi a fost bine intenţionat şi a dorit să depună un proiect pentru sub-măsura 6.1, va avea de pierdut din cauza softului APIA:
„Un tânăr din Sibiu şi-a cumpărat 4 module de solarii a câte 240 de metri pătraţi, fiecare modul. Mergând la APIA să se înregistreze în vederea accesării de fonduri, cei de la APIA i-au înregistrat câte 200 mp pe fiecare modul, deoarece formularul cererii de înregistrare la APIA, pe noul model, nu are decât cifra zecimalelor, fără să mai fie posibilă consemnarea cifrelor sutimilor. Astfel, din cauza softului şi a formularului, suprafaţa modulelor a fost trecută altfel decât era în realitate. În cazul ăsta o să îi cadă proiectul pentru neconformitate, fiindcă la Primărie suprafaţele sunt trecute corect, iar la APIA va avea o cifra totală mai mică, deci cifrele nu vor coincide. Astfel, din cauza neconformităţii şi din cauza reducerii numărului de S.O.  nu va ajunge la nivelul mic acceptat. Mai ales în cazul legumiculturii, proiectele vor avea lacune din cauza APIA”, a afirmat Vişu-Iliescu.
În concluzie, sistemul pare să fi fost gândit doar pentru marii fermieri şi mai puţin pentru cei mici, care au suprafeţe mai reduse, a conchis preşedintele Asociaţiei Tinerilor Fermieri.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole