22 iunie 2021 - 21:21

EXCLUSIV! Cum ar putea ajunge produsele romanesti la un consum pe scara larga

Cum facem ca un produs local să ajungă pe rafturile marilor retaileri și să fie consumat pe scară largă? La această întrebare, a răspuns în exclusivitate pentru AGRO TV, Carmen Avram, membră a Comisiei europene pentru agricultură și dezvoltare rurală-AGRI.

Europarlamentara a menționat că în primul rând fermierul român trebuie să simtă că este sprijinit. „Trebuie să aibă acces la bani mulți, așa cum a avut și fermierul polonez, și cel german. Trebuie să aibă acces la credite bancare care sunt cu dobânzi accesibile. Fermierul român are în permanentă concurență fermieri care vin din afara țării și a căror instalare aici este garantată de statul din care vine. După ce se instalează, el devine o concurență neloială pentru fermierul român pentru că el ia din România împrumuturi cu dobânzi mici de 1%, poate un pic mai mult, în timp ce fermierul român e nevoit după cum se știe să apeleze la cămătari uneori pentru a obține bani ca să cumpere substanțele de care are nevoie ca să producă. Întâi și întâi asta ar trebui, să le punem fermierului român la îndemână și bani, și tot sprijinul de care are nevoie pentru a produce”, a răspuns Carmen Avram.

Europa de astăzi este Europa asociațiilor agricole

De asemenea, membra AGRI a subliniat rolul major al asocierii între fermieri. „Cred că fermierul român trebuie să se desprindă odată pentru totdeauna de trecut și trebuie să se asocieze! Am văzut că este o reticență, pe care o înțeleg într-o oarecare măsură, de a se forma asociații de fermieri, dar trebuie să se termine! Europa de astăzi este Europa asociațiilor agricole! Dacă nu te asociezi, dacă nu pui împreună și nu devii o forță, nu ai cum să negociezi pentru tine condiții mai bune de vânzare. Nu mai ai cum să pui presiune pe cel care încearcă să îți cumpere la supermarket produsul pentru care ai muncit pe brânci cu câțiva lei. Aproape că te obligă să i le dai gratis. Nu ai forță să impui la Bruxelles, acolo unde se face legea pentru tine-fermier, nu ai forță să impui măsuri care să-ți fie ție benefice ca fermier pentru a produce”, a subliniat europarlamentara în exclusivitate pentru AGRO TV.

Carmen Avram a menționat că trebuie să se înceteze să se introducă „zâzanie” între fermierul mic și fermierul mare, pentru că femrierul mic își are rolul lui local, iar fermierul mare își are rolul lui național. Ei au loc să coexiste pe piața din România și pe piața europeană. Trebuie să încetăm să îi mai privim ca pe două tabere inamice și trebuie să avem grijă de ambele, a afirmat Carmen Avram.