Azomureș Târgu Mureș, cel mai important producător de îngrășăminte utilizate de agricultura și industria românească, a anunțat la începutul acestei săptămâni că se confruntă cu o situație excepțională din cauza prețului foarte mare la gaz natural și energie electrică, motiv pentru care oprește temporar activitățile de producție.
Vestea a venit ca un șoc pentru piața românească, în condițiile în care Azomureș producea un segment important din îngrășămintele folosite pe teritoriul țării, iar autoritățile au intrat deja în alertă pentru a găsi soluții alternative de a asigura necesarul de îngrășăminte pentru fermierii români.
În emisiunea ”Agricultura la Raport”, realizatorul Ovidiu Ghinea a stat de vorbă cu purtătorul de cuvânt al Azomureș, Ovidiu Maior, pentru a afla toate detaliile care au stat la baza acestei decizii.
”Am anunțat la începutul acestei săptămâni că am început pregătirile pentru oprirea producției. Acest lucru se va întâmpla undeva în jurul datei de 15 decembrie. Sunt instalații complexe pe platformă, care necesită o anumită pregătire pentru ca ele să fie oprite în siguranță și păstrate la cald pentru o eventuală repornire, care poate apărea oricând, în funcție de ce se va întâmpla pe piața gazelor naturale. În momentul când s-a luat decizia de a întocmi în acest plan, piața gazelor nu este deloc favorabilă producției de îngrășăminte la un preț pe care fermierii să-l plătească. Prețul foarte mare nu ne oferă garanția că ceea ce producem se va vinde, iar în ultimele săptămâni au apărut probleme legate inclusiv de disponibilitatea gazului natural, indiferent de preț”, a explicat Ovidiu Maior pentru AGRO TV.
Potrivit acestuia, compania ajunsese să vândă îngrășămintele cu prețuri de trei ori mai mari decât valorile obișnuite, în condițiile în care gazele folosite pentru producția lor se scumpiseră cu 540%. În aceste condiții, continuarea activității Azomureș era, practic, imposibilă.
”Ureea, de exemplu, la mijlocul lunii octombrie depășea 4.000 de lei pe tonă. Un preț normal la uree era undeva la 1.600 de lei într-un sezon normal. (…) Gazele pe care le folosim noi pentru această industrie s-au scumpit cu 540% față de începutul anului. (…) Am avut contracte pe termen lung, pentru că în situații normale există astfel de contract, dar în acest moment Europa și mare parte din lume este într-o situație anormală din punct de vedere al prețurilor la gaz și energie electrică. Cu toții am avut contracte cu distribuitorii de gaze acasă și ne-au crescut prețul fără să ne întrebe, deși aveam contract. Așa s-a întâmplat și în cazul Azomureș”, a precizat Ovidiu Maior.
Reprezentanții societății au purtat deja discuții cu guvernanții pentru a căuta soluții de reluare a producției, însă până acum nu s-a ajuns la nicio concluzie concretă. Astfel, Azomureș se pregătește să intre în stand-by începând din 15 decembrie, cu mențiunea că producția va putea fi reluată în cel mai scurt timp, în condițiile în care va exista un contract ferm, la prețuri acceptabile, pentru furnizarea de gaze naturale.
”A existat un dialog cu domnul ministru Chesnoiu și indirect cu ceilalți membri ai Guvernului. Suntem cooptați în acele grupuri de lucru să găsim împreună soluții pentru a relua producția la un moment dat. Încă nu s-a identificat o soluție. Din 15-16 decembrie, în mod normal este oprită activitatea de producție. Până atunci pregătim instalațiile, oamenii sunt în continuare la serviciu, se respectă programul de ture; se poate reporni în câteva zile în momentul în care există un contract ferm pentru gaze”, a mai precizat purtătorul de cuvânt Azomureș.
În ceea ce privește speculațiile apărute în spațiul public legate de motivele ”ascunse” pentru care compania a luat hotărârea de a opri activitatea, Ovidiu Maior a precizat că acestea nu sunt adevărate, mai ales că societatea ar fi avut tot interesul să producă în această perioadă, pentru a pregăti stocurile pentru campania de primăvară.
”Revizia tehnică de care am înțeles că a amintit mai multă lume nu se poate face în anotimpul rece. O revizie tehnică înseamnă înlocuire de conducte, lucru afară, curățarea instalațiilor cu apă și așa mai departe. Este imposibil să faci o revizie într-un anotimp rece. Ceea ce vom face noi este o simplă mentenanță. Revizia se planifică cu 1-2 ani înainte, nu se poate face de pe o săptămână pe alta. Pentru noi nu are fi deloc un interes să oprim producția în această perioadă, pentru că în martie-aprilie este campania agricolă de primăvară. Nu am avea niciun interes să ne oprim acum și să nu facem îngrășăminte pentru campania de primăvară”, a mai explicat purtătorul de cuvânt Azomureș, Ovidiu Maior.