EXCLUSIV Care e dimensiunea secetei? Datele centralizate de MADR

agricultura la raport

Seceta a făcut ravagii anul acesta în culturile fermierilor români. Comisiile pentru constatarea pagubelor sunt pe teren în fiecare zi și lucrează de zor pentru a colecta datele și a le trimite mai departe către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Abia după ce acest proces se va finaliza, putem vorbi despre despăgubiri. Invitat în emisiunea ”Agricultura la Raport”, ministrul Agriculturii, Adrian Oros, a oferit în exclusivitate pentru AGRO TV câteva date legate de situația actuală în ceea ce privește centralizarea datelor. 

”Până acum sunt cuantificate cam 700.000 hectare. Sigur, raportate de către fermieri sunt mult mai multe, peste 1,4 milioane de hectare. Comisiile locale și județene care activează sunt în număr de 106, ele lucrează și sâmbăta și duminica, astfel încât să își termine treaba până la sfârșitul lunii mai, pentru ca până la 15 iunie să avem rapoartele de sinteză, să știm exact care sunt suprafețele, care este dimensiunea pagubei, să ne putem face un calcul.

Câteva date legate de evoluția secetei: Cele mai mari suprafețe reclamate de către fermieri sunt în județul Constanța – 416.000 hectare. Urmează Tulcea – 129.000 hectare, Ialomița 123.000 hectare, Brăila – 97.000 hectare, Buzău – 75.000 hectare, Galați – 61.000 hectare. Acestea ar fi județele cu suprafețele cele mai întinse afectate de secetă.

Exact cum am promis, după ce vom avea rapoartele de sinteză, vom veni și cu mecanismul de plată și cu sumele. Până atunci nu vreau să creez expectanțe sau să dau prilejul la tot felul de speculații. Vreau să îi anunț pe toți fermierii care au fost afectați de secetă că vor fi despăgubiți, așa cum am promis încă de la început, când am văzut care este dimensiunea pagubelor produse de această secetă extremă”, a precizat ministrul Agriculturii pentru AGRO TV.

Oros a mai vorbit și despre celelalte scheme de sprijin pregătite pentru fermierii români afectați de pandemie în perioada următoare. 

”În paralel, noi lucrăm și la alte modalități de sprijin pentru a acoperi pierderile cauzate de evoluția pandemiei. Deși în unele domenii din agricultură nu s-au înregistrat pierderi de la începutul pandemiei, la fel cum a fost cazul în alte domenii, pe parcursul evoluției ei și dacă această criză se prelungește, tot mai multe sectoare din agricultură vor înregistra pierderi. De aceea, noi trebuie să fim pregătiți să compensăm cât mai mult din aceste pierderi. Pregătim niște fonduri de creditare și garantare, așteptăm răspuns de la Bruxelles legat de cum să folosim cei 80 de milioane de euro care au rămas din măsuri care nu au fost accesate. Împreună cu Ministerul Muncii și cu Ministerul Fondurilor Europene, pregătim o schemă de sprijin pentru cei care angajează zilieri sau personal sezonier”, a subliniat Adrian Oros.

Picture of Florentin Iuga
Florentin Iuga

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!   Orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

Cele mai citite în ultimele zile

PUBLICITATE

  • Banner KWS

  • © AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.