27 mai 2022 - 18:07

EXCLUSIV! APCPR solicita modificarea Ordinului privind dimesionarea exploatatiilor de suine

La sediul MADR, a avut loc o întâlnire de lucru la care au participat experți ai ministerului, în frunte cu domnul Secretar de Sta Daniel Botănoiu și reprezentanții ai APCPR – Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România, precum și reprezentanți ai Autorității de Management a Programului Național de Dezvoltare Rurală.

În cadrușl dezbaterii pe care participanții au caracterizat-o a fi constructivă, s-u discutat în special propunerile APCPR referitoare la modificările proiectului de Ordin pentru stabilirea dimensionării tipurilor de exploatații de suine pe teritoriul României, dar și informațiile referitoare la situația fermelor comerciale de suine afectate direct sau indirect de evoluția PPA în România, ca urmare a interzicerii mișcărilor de animale pe perioada de minim 30 de zile și a altor restricții impuse fermelor aflate în zona focarelor de PPA.

După cum se cunoaște, în primăvara acestui an, MADR a dorit reglementarea suplimentară a dimensionării exploatațiilor de suine. Decizia ar fi fost benefică, atât pentru fermieri, cât și pentru stat, datorită controlului mai strict al mișcării animalelor și al sănătății animale, dar și datorită limitării evaziunii fiscale, prin obligativitatea înregistrării ca entități comerciale a tuturor crescătorilor care au mai mult de cinci animale în exploatație.

Din păcate, în urma unor obiecțiuni de ordin politic, primul-ministru Viorica Dăncilă a impus MADR retragerea acestui Ordin. Acum, APCPR solicită repunerea în actualitate a măsurii, sperându-se într-un răspuns favorabl.

Totodată, s-a discutat și despre PNDR 2014 – 2020, Submăsurile 5.1 și 5.2 și elaborarea/completarea legislației sanitar-veterinare pentru sectorul de creșterea porcinelor privind biosecuritatea, circulația suinelor pe teritoriul țării, sancțiunile aplicate la abaterile de la legile sanitare – veterinare, etc.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.