Având în vedere greutățile prin care trec cei din sectorul apicol anul acesta, cauzate de fenomenele meteo nefavorabile care au compromis producția de miere, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale vine în sprijinul apicultorilor cu un ajutor de minimis.
Potrivit secretarului de stat MADR, George Scarlat, valoarea ajutorului s-ar putea ridica undeva la 25 de lei per familia de albine, însemnând, în total, un buget de aproximativ 50 de milioane de lei.
”Sectorul apicol este un sector foarte afectat în acest an, atât de împrejurările pandemiei, cât și de ceea ce se întâmplă în sectorul vegetal. Dacă ai un sector vegetal afectat de secetă, indirect și sectorul apicol a fost foarte afectat, pentru că nu a avut unde să facă polenizare. Mă gândesc aici la suprafețele de rapiță care au fost afectate, dar și pădurile de salcâm, care nu au dezvoltat o floră suficient de mare, astfel încât să ajute sectorul apicol.
Este anormal ca în luna mai să hrănești albinele cu hrană cumpărată. În acest sens, ne-am gândit la un ajutor de minimis și avem o hotărâre de guvern scrisă. Ajutorul este de 25 de lei per familia de albine, pentru aproximativ 2 milioane de familii de albine. Sperăm să găsim înțelegere la Ministerul de Finanțe și să ne acorde sumele necesare, aproximativ 50 de milioane lei”, a precizat George Scarlat în exclusivitate la AGRO TV, în cadrul emisiunii ”Agricultura la Raport”.
Potrivit datelor Asociației Crescătorilor de Albine, în 2019, producţia de miere a fost mai mică cu aproximativ 15-20% faţă de 2018, situându-se la circa 17.000 de tone, ploile şi frigul din primăvara, dar şi seceta fiind principalele cauze care au dus la diminuarea producţiei. Prognoza pentru 2020 pare și mai sumbră.
Anul trecut, apicultorii au încasat o schemă de ajutor de minimis în cuantum de 20 de lei pe familia de albine, banii alocați de MADR acoperind sprijinul pentru 310.556 familii de albine din România.