EXCLUSIV! Adrian Oros va solicita Comisiei sprijin suplimentar pentru sectorul agroalimentar si a vinului

Adrian Oros, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a declarat astăzi, 12 mai 2020, că va trimite către Comisia Europeană o cerere prin care va solicita două ajutoare în plus pentru fermierii români. Acestea se referă la sprijin suplimentar pentru sectorul vinului si a vitei de vie, precum si ajutor pentru sectorul agroalimentar. Astfel, ajutoarele pe care le va solicita sunt:

  • Prima măsură: sprijin financiar direct din Fondul European de Garantare Agricolă (FEGA) pentru lapte, carne de porc și carne de pasăre. „Fermierii și procesatorii noștri au stocuri foarte mari din aceste produse. Cerem acest lucru pentru că în 2015-2016 s-a acceptat la nivelul Uniunii Europene acest sprijin financiar direct din FEGA din cauza embargoului cu Rusia. Practic se modifică articolul 219 din regulamentul 1308/2013”, a declarat Adrian Oros.
  • A doua măsură: sprijin pentru sectorul de vin, care este impactat de închiderea lanțului HoReCa. „Vom cere ca sumele disponibile pentru programul național Vie – Vin,  să le putem utiliza pentru a evita pierderile de podgorii”, a afirmat ministrul Agriculturii.

Aceste două măsuri de sprijin pe care le va solicita MADR în ședința de mâine, 13 mai 2020, vin în plus față de ceea ce s-a cerut și s-a obținut până acum din partea Comisiei Europene. De la începutul pandemiei, Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a cerut prin două scrisori Comisiei Europene, alături de reprezentanții celorlalte țări ale Uniunii Europene, sprijin pentru sectorul agricol.

La puțin timp, Comisia a trimis două comunicări privind sprijinul legat de următoarele aspecte:

  • culoarele verzi pentru transportul alimentelor și a furajelor
  • flexibilitatea în utilizarea instrumentelor financiare „și aici aș vrea să amintesc ultima comunicare prin care se permite ca România și țările membre să utilizeze 1% din total fonduri, respectiv în cazul României 80 de milioane de euro prin scheme de ajutor forfetar până la 5.000 de euro pentru fermieri și până la 50.000 de euro pentru procesator”, a subliniat Adrian Oros, ministrul Agriculturii.
  • avansurile să fie mai mari. Este o măsură care pe fermierii din România nu îi impactează, pentru că prin derogare în ultimii ani s-au dat avansuri mai mari, respectiv 70% plăți directe și 85% pentru dezvoltare rurală în România.
  • termenul de cereri și de plată au fost prleungite. Termenul limită este 15 iunie.
  • mai puține controale la fața locului
  • amânarea depunerii rapoartelor anuale
  • simplificarea procedurilor. Se lucrează cu proceduri simplificate atât la APIA, cât și la AFIR
  • modificarea programelor de dezvoltare rurală astfel încât să se poată utiliza fonduri din măsurile care au fost mai puțin accesate, și să fie utilizate pentru alte măsuri
  • depozitarea privată. Se referă la retragerea de pe piață a unor produse care sunt în stocuri mari. Țările din UE au primit acceptul pentru această depozitare privată pentru produsele din lapte: lapte praf, unt și anumite brânzeturi, carnea de vită, oaie și capră. APIA, autoritatea competentă care gestionează depozitarea privată,  lucrează în prezent la un manual de proceduri pentru cei care doresc să acceseze această măsură.

 

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole