21 ianuarie 2022 - 03:31

Evoluția virusului Lawsonia poate duce la pierderi zilnice de 25% în fermele de porci

Un număr tot mai mare de dovezi arată că sănătătatea intestinului reprezintă un factor major care trebuie să fie prioritar pentru a permite porcilor să-și atingă întregul potențial genetic, precum și să fie mai puțin susceptibili, nu numai la afecțiunile enterice, ci și la cele respiratorii. Având instrumente,  menținerea unui intestin sănătos este foarte importantă, pentru a putea obține o eficiență maximă și o stare generală de sănătate bună în fermă.

Cercetările au dus la descoperiri interesante despre modul în care ileita, o boală cauzată de patogenul bacterian Lawsonia Intracellularis, poate compromite sănătatea intestinală. Leziunea distinctă a ileitei este reprezentată de îngroșarea peretelui intestinal, în mod obișnuit în ileon (ultimul fragment al intestinului subțire), dar și în orice porțiune a tractului intestinal. Intestinul este căptușit cu celule numite enterocite, acestea fiind responsabile de absorbția nutrienților care vor duce la creșterea în greutate. Enterocitele sunt prezente atât în viliozitați, cât și în structurile cripte din intestin.

Lawsonia infectează enterococitele și ceea ce determină îngroșarea intestinului este creșterea numărului acestora, în zonele infectate, ele nefiind cele care promovează absorbția nutrienților.

Cercetătorii de la Universitatea din Minnesota, SUA, au descoperit că receptorii de nutrienți importanți precum aminoacizii, glucoza și lipidele, sunt scăzute, în enterocitele infectate de Lawsonia. Foarte important, infecția conduce, de asemenea, la o scădere a celulelor calciforme, care sunt responsabile pentru producerea mucusului care separă bacteriile de căptușeala intestinului. O altă cercetare, efectuată la Universitatea din Edinburgh, Marea Britanie, a confirmat acest lucru și a constatat că porcii infectați au avut o scădere a stratului important de mucus de protecție.

Recent, echipa de la Universitatea din Minnesota a constatat faptul că nu numai criptele sunt mărite, iar celulele calcifore diminuate, dar și înălțimea vilozităților poate fi scăzută. Aceasta este o problemă, deoarece o diminuare a înălțimii vilozităților ar fputea avea un impact direct asupra capacității porcului de a absorbi nutrienții.

Echipa de cercetare a analizat, de asemenea, genele de țesut infectat într-un model de infecție subclinică, în care animalele nu prezintă multe semne clinice de diaree. Oamenii de știință au descoperit ca au fost activate mai multe căi și gene asociate cu proliferarea celulelor și inflamația celulelor, mai ales la animalele cu leziuni mai severe. Aceste investigații arată că intestinele infectate cu Lawsonia sunt departe de cele ale unei funcționări normale și ale tractului intestinal sănătos.

În fermă, infecția Lawsonia poate duce la leziuni costisitoare. Estimările impactului infecției variază de la o pierdere de 6 până la 20% din câștigul mediu zilnic în greutate, o creștere a costurilor aferente hranei de 6-25%, precum și creșterea necesarului de zile pentru a atinge greutatea actuală pieței.

Implementarea vaccinării orale s-a dovedit a fi eficientă în prevenirea acestor pierderi în diferite regiuni ale lumii. În Statele Unite, mai multe studii au constatat o îmbunătățire semnificativă a câștigului mediu pe zi în greutate și o reducere atât a leziunilor macroscopice, cât și a leziunilor microscopice la infecție.

Timp de mai mult de zece ani, aceste constatări au fost reproduse în întreaga lume, împreună cu o îmbunătățire semnificativă a măsurilor de performanță. Recent, în Finlanda, un studiu de teren a arătat că porcii vaccinați trimiși pe piață au fost în medie cu 3,57 kg mai grei decât porcinele nevaccinate.

Lawsonia: răspuns la alți agenți patogeni

Infecția cu Lawsonia nu influențează doar performanța directă, dar poate crește și sensibilitatea la alți agenți patogeni. Corpul de porc este colonizat de o serie de microorganisme cunoscute colectiv ca microbiome (sau microbiota). Bacteriile din această comunitate pot avea relații diferite între ele, precum și cu gazda porcilor. Un intestin sanatos este unul cu o comunitate bacteriana care permite buna functionare intestinală și promovează rezistența la colonizare a patogenilor, ceea ce duce în cele din urmă la performanțe optime de producție. Lawsonia pare să conducă microbiomul în direcția opusă.

Un studiu epidemiologic efectuat în Franța a constatat că Lawsonia a reprezentat un factor de risc pentru creșterea salmonolezei la porcii de creștere. Având în vedere acest lucru, cercetătorii de la Universitatea din Minnesota au investigat dacă prevenirea Lawsoniei cu un vaccin oral ar putea afecta vărsăturile de Salmonella. În plus, a fost investigat dacă schimbările din microbiom din intestin ar putea fi implicate în acest răspuns. Pentru a testa acest lucru, au fost comparate patru grupuri de tratament. Ei au fost provocați fie cu Salmonella Typhimurium, fie cu L. intracellularis, cu sau fără vaccinare cu L. intracellularis.

Când răspunsul microbiom al animalelor a fost analizat la ora de șapte zile, echipa de cercetare a constatat că grupul vaccinat co-infectat a avut o comunitate bacteriană diferită de cea a grupului co-infectat care nu a primit vaccinarea. Dintre diferitele diferențe, Clostridium butyricum a fost mult mai abundent în grupul care a primit vaccinul oral comparativ cu cei din grupul nevaccinat co-infectat. C. Butyricum este cunoscut pentru producerea butiratului, care are proprietăți antiinflamatorii și poate, de asemenea, împiedica invazia Salmonellei în intestin.

Un studiu recent realizat de Universitatea de Medicină Veterinară din Hanovra, Germania, a constatat că atunci când se compară tratamentul cu tilosin cu vaccinarea Lawsonia orală, la animalele coinfectate cu Lawsonia și Salmonella Derby, grupul vaccinat a avut în mod semnificativ mai puține animale care au prezentat Salmonella Derby în fecale și în mod semnificativ mai puțini porci având culturi pozitive din ganglionii limfatici ileo-cecali. Aceste constatări sunt importante, deoarece arată că vaccinarea orală poate fi o alternativă la antibiotice pentru a ajuta la controlul salmonelei și pentru a îmbunătăți siguranța alimentară.

Echipa de cercetare de la Universitatea din Minnesota a constatat, de asemenea, că Lawsonia poate avea un efect aditiv asupra inducției markerilor inflamatori care contribuie la patologia S. Typhimurium în enterocitele coinfectate. Acest lucru sugerează că răspunsul gazdei la infecție, în plus față de schimbările în microbiom, poate fi modul în care acești doi agenți patogeni se favorizează reciproc.

Cercetătorii de la Universitatea din Minas Gerais din Brazilia au prezentat anul trecut rezultate, prezentând un efect sinergie la porcii co-infectați cu Lawsonia și Brachyspira hyodysenteriae. Porcii coinfectați au prezentat o boală mai severă comparativ cu fiecare infecție în parte. Această îmbunătățire din nou s-ar putea datora schimbărilor în microbiome mediate de Lawsonia sau influenței sale în răspunsul intestinului la infecția ulterioară.

Cunoașterea modului în care Lawsonia poate afecta intestinul prin perturbarea funcției, structurii, compoziției comunității microbiene și interacțiunii cu alți agenți patogeni este în continuă creștere. Aceasta este o dovadă suplimentară a importanței prevenirii acestei boli costisitoare.