2 august 2021 - 02:52

Evolutia pietei input-urilor in Uniunea Europeana pentru agricultura

Dezvoltarea piețelor de input-uri a fost întotdeauna o problemă importantă pentru agricultură. Evoluția prețurilor și a calității produselor afectează avantajul comparativ al producției agricole între regiuni și tipuri de producție. Aceste evoluții afectează, de asemenea, veniturile agricole și pot avea implicații dincolo de nivelul fermei.

Preocupările privind concentrarea pe piețele de input-uri au fost exprimate de diferite grupuri de părți interesate, inclusiv de sindicate ale fermierilor, grupuri de advocacy și factorii de decizie. Preocupările apar în special în ceea ce privește puterea de piață a furnizorilor de materii prime, deoarece acest lucru poate duce la costuri mai mari de intrare și la o distribuție a chiriilor diferită, de cea a piața concurențială ar produce.

Tocmai pentru a vedea care este stadiul pieței specifice a Uniunii Europene, Directoratul pentru Politici a Comisiei Ministeriale a Coomisiei Europene a realizat studiul ”Overview of the Agrucultural Market in the UE”. Acest studiu analizează cantitățile de semințe, furaje, energie, îngrășăminte și agenți de protecție a plantelor din două perspective: partea cererii și partea de aprovizionare. Studiul se concentrează asupra următoarelor cinci aspecte principale ale fiecărui sector de intrare:

  • Cererea și utilizarea la nivel de fermă în rândul statelor membre ale UE;
  • Structura costurilor agricultorilor europeni;
  • Structura de piață;
  • Concentrarea de piață;
  • Fuziuni și achiziții importante.

Cum, principalii furnizori de inpu-turi de pe piața românească sunt companiile străine, am considerat că este foarte util să vă prezentăm conținutul acestui document.

Ponderea semințelor în costul total al exploatației variază între 2% și 15%, în rândul statelor membre ale UE, și arată o tendință de scădere. Însă, piața comercială a semințelor comerciale din UE este mai puțin concentrată decât piața mondială a semințelor.

De exemplu, piața de semințe de sfeclă de zahăr arată cea mai mare concentrare. La rândul lor, fuziunile și achizițiile de pe piața semințelor din UE se caracterizează mai mult prin investiții în tehnologie, mai degrabă, decât prin achiziționarea de companii de semințe, care a fost resimțită mai cu seamă în zona Americii Latine.

UE-28 produce aproximativ 16% din producția mondială de furaje combinate, acestea fiind consumate în aceeași țară. Cele mai mari opt mari producătorii sunt Germania, Franța, Spania, Marea Britanie, Italia, Olanda, Polonia și Belgia. Cifra de afaceri a companiilor de furaje din UE a crescut cu 50%, în ultimii opt ani, în timp ce numărul de companii a scăzut în majoritatea țărilor cu mai mult de 15%. Cei mai mari cinci producătorii de furaje din Europa au o cotă medie de piață de 53%.

Unele concentrări de piață pot fi găsite la nivel de țară, ca de exemplu: ​​38% în Germania, 44% în Regatul Unit, 53% în Polonia, 63% în Belgia și 69% în Țările de Jos-Olanda. Niciuna dintre deciziile de fuziune ale Comisiei Europene nu a arătat o preocupare cu privire la concurența în sectorul hranei pentru animale, datorită numărului mare de produse importante pe plan internațional și de concurenții activi prezenți pe piață.

Pe de altă parte, sectorul agricol din UE a devenit mai intens energetic. Agricultorii din 23 de state, dinntre statele membre, au cheltuit peste 50% din costurile energiei pentru combustibili și lubrifianți. Companiile energetice de pe piața UE sunt adesea integrate pe verticală și operează pe mai multe piețele ale energiei: gaze naturale și electricitate, țiței, iar concentrarea din sectorul energetic crește treptat. Segmentul de țiței este cel mai concentrat, urmat de gazele naturale și energia electrică. Se estimează că prețurile scăzute ale țițeiului pot conduce la fuziuni mai frecvente și achiziții în sectorul energetic în viitor.

Consumul de îngrășăminte anorganice

Consumul de îngrășăminte anorganice a scăzut în UE, iar declinul consumului de produse bazate pe azot este mai puțin marcat decât pentru potasiu și fosfor. Diferențe în utilizarea relativă din cele trei tipuri de îngrășăminte (N, K și P) se găsesc în fincție de zonele geografice, cu cele mediteraneene arătând un consum mai mic de produse pe bază de N și consum mai mare de produse pe bază de P,  decât alte țări. Ponderea costului specific total al îngrășămintelor a urmat o tendință pozitivă, dar descendentă în timp.

Valoarea totală de îngrășăminte a crescut a crescut în perioada 2003-2017, la fel ca  numărul întreprinderilor care produc îngrășăminte și amelioratori de sol. Germania, Franța, Polonia, Marea Britanie și Olanda sunt țările cu cele mai mari valori ale vânzărilor de îngrășăminte, care reprezintă mai mult decât 50% din cifra de afaceri totală a îngrășămintelor din UE-27. Firmele din îngrășământul european se implică activ în operațiunile de fuziuni și achiziții.

Consumul de agenți de protecție a plantelor

Consumul de agenți de protecție a plantelor în Europa a crescut în valoare până în 2008, pentru a descrește în următorii ani. Cantitatea consumată a scăzut, în general, sugerând o creștere a valorii unitare a acestor produse. erbicidele sunt agenții de protecție a plantelor consumate în cantități mari, în special de statele membre din nord. Fungicidele reprezintă a doua categorie, dintre  cele mai consumate. Țările mediteraneene prezintă cea mai mare cotă de consum a insecticidelor și cea mai mică pondere de erbicide, față de totalul agenților de protecție a plantelor consumate.

Incidența costurilor agenților de protecție a plantelor asupra costului agricol total a scăzut în ultimele două decenii. Valoarea totală a vânzărilor de produse de protecție a agenților economici care operează în statele membre ale UE, au înregistrat o scădere ușoară în UE, în perioada 2003-2009, urmată de o creștere accentuată în următorii ani.

Numarul companiilor producătoare de agenți de protecție a plantelor s-a menținut relativ constant, variind între 630 și 655, în perioada 2003-2017. Germania, Franța, Marea Britanie, Italia și Spania sunt țările în care se realizează cele mai ridicate valori ale cifrei de afaceri a firmelor de protecție a plantelor, concentrând peste 80% din totalul vânzărilor. Industria europeană de agenți de protecție a plantelor pare să fie concentrată, cu un domeniu estimat al CR5 cuprins între 79% și 83% și valorile calculate ale HHI variind între 1556 și 1717.

Cu toate acestea, în Europa, numărul de brevete de fabrică, pentru agenți de protecție a scăzut considerabil în ultimele decenii. Costul investițiilor pentru cercetare și dezvoltare de produse pentru companiile care operează în UE sunt mari, acționând ca bariere în calea comerțului și încurajarea consolidării ulterioare.

Piața semințelor

Piața semințelor din UE este o parte esențială a pieței specifice globale. În 2012, valoarea pieței de semințe din UE a ajuns la 7 miliarde de euro, reprezentând 20% din piața mondială. Afltă într-o expansiune globală, piața de semințe din UE a crescut cu 45% între 2005 și 2018 (piața mondială a crescut între timp cu 76%-Parlamentul European). Piața UE a semințelor poate fi considerată de facto globalizată, constând din segmente mai mici, delimitate de oricare dintre statele membre ale UE. (Cercetare Mammana-2014). Franța este de departe cel mai mare jucător european (aproape o treime); Germania, Italia, Spania și Olanda combină majoritatea cotelor de piață, secvențial.

Baza de date FADN nu conține detalii privind cererea și utilizarea diferitelor tipuri de semințe, toate costurile pentru semințe fiind menționate sunt sub titlul ”semințe și răsaduri”. În UE, există aproximativ 47,5 milioane de hectare de culturi de cereale. Cele mai importante cereale sunt grâul (24 milioane de hectare), orzul (12 milioane de hectare, din care 7,1 milioane sunt orzul de primăvară), triticale și ovăz (combinat acoperă aproximativ 2,6 milioane de hectare). Cele mai importante culturi sunt mazărea (660.000 hectare) și fasolea (335.000 hectare).

Ierburile utilizate pentru furaje (pășuni și pajiști), pentru petrecerea timpului liber (peluze, terenuri de sport și terenuri de golf), și amenajarea teritoriului reprezintă cea mai mare cultură din UE. Aceasta acoperă aproximativ 57 milioane de hectare

din pajiști temporare și permanente, dintr-un total de 173 milioane de hectare de Agricultură Utilizată Zonal (UAA), care reprezintă 33%. Aproximativ 15 milioane de hectare de porumb sunt cultivate în UE-28, dintre care 60% (9,4 milioane ha), sunt recoltate ca cereale și celelalte (5,9 milioane ha) ca siloz. Porumbul porumb acoperă 70.000 de hectare. Semințele de porumb sunt produse pe aproximativ 180.000 de hectare.

Cele mai importante culturi oleaginoase sunt rapița, cu o suprafață de 6,8 milioane de hectare, și floarea-soarelui, cu 4,3 milioane de hectare. Cele mai importante culturi de fibre cultivate în UE sunt bumbacul (225.000 de hectare), inul (75.000 de hectare) și cânepa (20.000 de hectare). UE produce cartofi pe aproximativ 1,7 milioane de hectare.  Există mai mult de 2600 de soiuri de cartofi, listate în Catalogul comun european. Dintre companiile globale de creștere a cartofului, 95% sunt situate în UE.

UE este lider mondial în producția de sfeclă de zahăr (50%). Anual, UE produce aproape 20 de milioane de tone metrice de zahăr alb, de pe aproximativ 2 milioane de hectare. Semințele de sfeclă de zahăr sunt produse pe aproximativ 9000 de hectare, mai ales în Franța și Italia. Semințele de legume sunt produse pe mai mult de 400.000 de hectare. Importurile UE reprezintă aproximativ 12,5 milioane de tone metrice de fructe și legume proaspete, în valoare de 11 miliarde de euro. În același timp, UE exportă 5 milioane de tone metrice de legume în valoare de 4 miliarde de euro.

Olanda arată cea mai mare pondere medie a costurilor de semințe, în costul total, pentru ambele perioade analizate, 1989-2009 și 2004- 2018, relevând o creștere a costurilor de 12%, în ultima perioadă. Pe de altă parte, Irlanda expune cea mai mică pondere a costului semințelor. Pentru restul statelor membre, cota de costuri pentru semințe a fost destul de netedă în timp, în jur 8% în medie, în ambele perioade.

Cu toate acestea, țări precum România, Marea Britanie și Estonia arată o scădere de aproximativ 18% (15% pentru Lituania) între primua și a doua perioadă analizată, în timp ce Belgia, Italia și Țările de Jos arată o creștere de 12%, până la 16%.

Structura pieței: numărul de unități și dimensiunea

Piața europeană a semințelor este foarte diversă. Pentru anul 2019, 6.974 de companii de semințe au fost raportate. Cel mai mare număr de companii au fost raportate pentru Polonia și România, cu aproximativ 2.000 fiecare, Ungaria în jurul valorii de 800, Regatul Unit, în jurul valorii de 800. Între 120 și 350 de companii s-au înregistrat pentru Franța, Italia, Germania, Olanda și Slovacia, și mai puțin de 60 în celelalte state membre. Se preconizează că sectorul va angaja aproximativ 50 000 de persoane în această activitate, însă sunt dificil de obținut date amănunțite despre numărul de companii și despre ocuparea forței de muncă, nefiind furnizate de către Eurostat. Asociațiile europene de semințe și asociațiile naționale de semințe raportează cifrele, dar nu anual.

Mărimea pieței europene a semințelor a crescut cu aproximativ 3,79% din punct de vedere al valorii în 2010 și 2018, ceea ce este destul de mic. Cele mai importante piețe comerciale de semințe sunt cerealele (39%), porumbul (26%), cartofii de sămânță (14%), legumele (11%), culturile de ulei și fibre (4%), sfeclă de zahăr (3%) și iarbă (3%).

Concentrarea de piață

Concentrarea pe piața semințelor reprezintă o preocupare mondială, raportul Mammana 2014 indicând o creștere. Principalii actori din unele dintre piețele de inputuri agricole au o prezență în mai multe industrii. Unele dintre cele mai importante companii de semințe sunt, de asemenea, prezente în agenți de protecție a plantelor, ca de exemplu, Bayer, DOW, DuPont, Monsanto.

Potrivit unui raport publicat de Parlamentul European, companiile din Top 10 au avut o pondere de aproximativ 62% din piața mondială în 2016. Potrivit opiniei realizatorilor studiului, se revendică o cotă de piață ușor mai mare, de 68%. Dintre companiile enumerate, majoritatea sunt jucători globali care operează și în Europa. Cota lor de piață a crescut substanțial între 2010 și 2018, de la aproximativ 51% la 68%.

Furajele combinate

Furajele combinate reprezintă aproximativ 30% din totalul consumului de furaje în Europa (ForFarmers 2018), și aproximativ 80% din cantitatea totală de hrană achiziționată (FEFAC 2013). Statele membre reprezintă aproximativ 80% din piața totală de furaje combinate din UE-27.

Statele membrie din Uniunea Europeană se concentrează pe categorii diferite de animale. Patru dintre ele au o producție majoră în furajele de porc: Germania, Spania, Olanda și Belgia. Restul de patru produc majoritatea hranei pentru păsări: Franța, United Regatul Unit, Italia și Polonia.

În general, furajele pentru păsări de curte constituie aproximativ o treime, urmată de hrana pentru porci, cu o cotă similară, dar ceva mai mică. Bovinele sunt a treia categorie care consumă cel mai mult furaje combinate importante, cu 28%.

Energia

Energia este un factor indispensabil al producției agricole a UE. Costul energiei directe utilizate a reprezentat mai mult de o zecime (12,2%), dintre toate costurile intermediare de intrare ale sectorul agricol al UE, în 2018 (Eurostat). Aceasta exclude energia conținută, de exemplu, în îngrășăminte anorganice. Importanța intrărilor de energie variază, totuși, prin tipul de fermă (de exemplu, producția de plante, în raport cu produsele lactate), și culturile cultivate (de exemplu, grâu, față de sfeclă de zahăr).

Conform datelor Eurostat, energia consumată în sectorul agricol UE-28 a reprezentat 2,2% din consumul total de energie al Uniunii Europene. Ponderea energiei utilizate în agricultură în consumul final de energie este cea mai ridicată în Țările de Jos (6,5%), Polonia (5,8%) și Danemarca (5,4%). Deși consumul total de energie în UE-28 a crescut între 1990 și 2016 cu 2,2%, consumul de energie în agricultură a scăzut cu 24,6%. O astfel de scădere accentuată s-a datorat în primul rând colapsului agricol în țările est-europene, ca urmare a tranziției către economiile de piață.