EVENIMENT SPECIAL ORGANIZAT DE JUNII TINERI DIN BRAȘOV

Grupul Junii Tineri a organizat ieri, în Piaţa Unirii din Braşov, evenimentul „Marţea cu plăcinte”, după mersul la stropit din a doua zi de Paşti, conform uneia dintre cele mai vechi tradiţii ale tinerilor din Şchei.

Turiştii şi braşovenii i-au putut admira pe cei 16 tineri care compun grupul Junilor Tineri, ce au dansat hora şi alte jocuri tradiţionale, în timp ce fiecare arunca buzduganul, rostind „Hristos a înviat”.

„Mersul la plăcinte este un obicei vechi, dar care a fost întrerupt o perioadă, din motive necunoscute. De 10 ani a fost reluat şi sperăm să fie dus mai departe de generaţiile de tineri. Cu mulţi ani în urmă grupul Junilor Tineri se deplasa la Troiţa de pe Coasta Prundului şi acolo aşteptau rudele care le aduceau plăcintele, făcute de mamele tinerilor, plăcinte care apoi erau împărţite celor prezenţi. Acum plăcintele se cumpără şi se împart celor care asistă la jocurile Tinerilor Juni. Important este ca acest obicei să fie dus mai departe”, a spus Chicoş Constantin, preşedintele grupului Junii Tineri.
El a precizat că junii grupului dansează până ce persoanele care privesc doresc să se arunce buzduganul, după care împart plăcinte, iar cei care le primesc pot face câte o mică donaţie într-o cutie de tablă aflată în mijlocul pieţei.

Vineri, de la ora 17.00, Junii Tineri organizează tot în Piaţa Unirii evenimentul tradiţional „Aruncatu-n ţol”, în cadrul căruia ei sunt aruncaţi spre cer cu ajutorul unei cergi ţinute de mai mulţi tineri.

Pe 23 aprilie, de Duminica Tomii, este ziua în care are loc tradiţionala paradă călare, a celor şapte grupuri care compun Junii Braşovului, pe străzile din centrul vechi al oraşului. Cele şapte grupuri sunt: Junii Albiori, Junii Roşiori, Junii Braşovecheni, Junii Dorobanţi, Junii Curcani, Junii Bătrâni şi Junii Tineri, potrivit AGERPRES.

Prima menţiune documentară, cu privire la respectivele tradiţii, datează din anul 1728 şi se află într-un hrisov din arhiva Primei Şcoli Româneşti din Şchei.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole