Ne place să-i mâncăm, dar nu să-i producem! Europenii ne dau lecții la producția de cartofi

Sectorul cultivării cartofului din România s-a aflat pe o pantă descendentă continuă în ultimii 30 de ani. Dacă în 1990 cultivam aproape 300.000 de hectare, astăzi mai sunt înregistrate la APIA doar 26.500 de hectare cultivate cu cartofi, atrage atenția președintele Federației Naționale Cartoful din România, Romulus Oprea.

Această scădere drastică a făcut ca România să importe astăzi aproximativ 60% din cartofii pe care îi consumă populația.

”Cultura cartofului este o cultură de-a dreptul sensibilă, care este în cădere liberă după 1990. Gândiți-vă că în anii 90 cultivam undeva la 250.000 – 300.000 de hectare, iar astăzi înregistrăm la APIA 26.500 de hectare. Odată cu noua organizare, sau mai bine zis dezorganizare a agriculturii, au dispărut fermele mari, suprafețele comasate, a dispărut posibilitatea de a produce cartof pentru sămânță certificată la nivel corespunzător și suprafețele au fost în cădere liberă.

Aceste 26.500 de hectare sunt îngrijorătoare și nu ne dau posibilitatea să ne acoperim consumul intern. La ora aceasta consumăm cartofi din import în proporție de cel puțin 60%”, a explicat Romulus Oprea în cadrul emisiunii ”Agricultura, o șansă pentru România”.

Potrivit specialistului, nici randamentul la hectar al culturilor din țara noastră nu se poate compara cu cel din statele europene mai dezvoltate.

”Descreșterea accelerată a suprafețelor a fost și mai abruptă din 2007, când am devenit membri în comunitatea europeană și am intrat în competiție cu cei cinci mari, adică Franța, Belgia, Germania, Olanda și Marea Britanie, la care s-a adăugat ulterior Polonia. E foarte greu să facem față competiției acestor giganți care produc sute de mii de hectare și cu randamente pe hectar de 45-50 de tone. În cel mai prost an, 2018, producția medie a fost în jur de 38 de tone/hectar, iar toată lumea era îngrijorată. Ce să facem noi, care avem producție de 12-14 tone/hectar? Această cultură devine din ce în ce mai puțin atractivă, foarte riscantă și generatoare de pierderi”, a mai precizat Romulus Oprea.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole