Europa nu mai mulge vaca, o omoară! Se cere reducerea șeptelului de bovine

Cică vacile au început să ne împungă rău în obiectivele de reducere a emisiilor de metan, așa că e musai să reducem șeptelul de bovine din Uniunea Europeană.

Un nou studiu publicat marți de firma de consultanţă CE Delft pentru ONG-ul Changing Markets Foundation, arată că blocul comunitar „va avea dificultăţi” în a-şi respecta angajamentele asumate în cadrul Global Methane Pledge, privind reducerea, cu 30% până în 2030, a emisiilor de gaz metan, unul dintre cele mai puternice gaze cu efect de seră, transmite Bloomberg, citat de AGERPRES.

Potrivit raportului CE Delft, dacă blocul comunitar va reuşi să convingă 10% din cetăţeni să facă trecerea la o dietă care să conţină mai puţine carne şi lactate, atunci, prin reducerea șeptelului de bovine în regiune, ar fi atinsă o reducere de 34%.

Activiștii de mediu susțin că activitatea de creştere a animalelor, în special a bovinelor, este responsabilă pentru aproximativ jumătate din amprenta de mediu a sectorului agricol, acuzând faptul că reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră provenite din agricultură rămâne un subiect tabu în Europa, unde guvernele preferă să se concentreze pe reducerea scurgerilor de metan din producţia de combustibili fosili sau deşeuri.

„Agricultura reprezintă călcâiul lui Ahile pentru strategia Europei în domeniul metanului. Emisiile de metan ale fermelor din UE sunt echivalente cu emisiile totale pentru 50 de termocentrale pe cărbune şi cu toate acestea politicile care ar duce la reduceri semnificative, prin încurajarea tranziţiei la diete mai sănătoase cu mai puţine carne şi lactate, sunt complet absente din planurile UE”, susţine Nusa Urbancic, director de campanie la Changing Markets.

Studiul citat arată că în conformitate cu actualul scenariu de tip „business-as-usual”, emisiile de metan ale bovinelor ar urma să scadă cu mai puţin de 4% până în 2030, însă o trecere la o dietă care să conţină mai puţină carne ar duce la o reducere de 30-38%, arată studiile.

Comparativ, sectorul energetic este responsabil pentru aproximativ 13% din emisiile de metan din UE şi de acea măsurile adoptate în acest sector ar putea avea un efect limitat dacă nu vor fi luate măsuri similare la nivel global.

Peste 100 de ţări au semnat angajamentul Global Methane Pledge, dezvăluit anul trecut cu ocazia summitului COP26 de la Glasgow.

Slavă Domnului, însă, deocamdată reglementările anunţate anul trecut de UE privind reducerea emisiilor de metan au lăsat deoparte sectorul creșterii bovinelor, optând să se concentreze pe emisiile de metan realizate în urma producţiei de petrol şi gaze. Nu spune nimeni să nu luăm măsurile necesare prezervării mediului, dar puțină moderație în acțiune trebuie să existe, mai ales într-un context în care se vorbește din ce în ce mai intens despre o posibilă foamete la nivel global. Fără îndoială că trebuie să avem mare grijă de viitor și de generațiile care urmează, dar asta nu se poate face fără a avea puțină grijă și de prezent.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole