EUROPA A INTRAT ÎN CRIZA ULEIULUI DE MĂSLINE

Criza europeana a uleiului de masline si a legumelor incepe sa-si faca simtita prezenta si in tara noastra.

Mai multe marci de ulei care provin din Spania si Italia, dar si anumite legume incep sa se vanda la preturi pe care putini romani si le pot permite. Lipsa acestor alimente din Europa, ar putea obliga Romania sa importe din Asia, unde legumele pentru export sunt pline de pesticide.

Criza de pe piata europeana a legumelor incepe sa fie resimtita si in buzunarul romanilor. In ultimele saptamani, oamenii au observat scumpiri insemnate in randul legumelor din supermarket-uri, dar si o majorare semnificativa a uleiului de masline. Vremea capricioasa din Spania si Italia, este principala vinovata a dezechilibrelor de la nivel european. Marile magazine din Romania au inceput deja sa creasca progresiv preturile alimentelor afectate, printre care regasim salata si dovleceii.

Daca la ulei se mai pot face rezerve, legumele au un grad ridicat de perisabilitate si nu se pot postra decat foarte putin timp. Specialistii in domeniu au afirmat ca in perioada urmatoare, pietele se va umple cu produse din Asia, iar aceasta nu vin insa fara riscuri.

Reprezentantii International Olive Council au informat ca pretul uleiului de masline extravirgin in Italia a crescut cu aproape o treime din octombrie si pana in prezent ajungand la 5,75 euro per kilogram. De asemenea, in Spania preturile au crescut cu aproximativ 10 procente, cele doua state fiind pana in momentul de fata in fruntea clasamanetului la nivel mondial pe acest segment.

La nivel european, in Marea Britanie se simte mai acut criza legumelor si din cauza deprecierii lirei sterline, in urma Brexitului. Astfel, anumite lanturi de supermarket-uri au inceput sa vanda cu portia.
Renumitul bucatar britanic Jamie Oliver care este cunoscut pentru pasiunea cu care isi gateste preparatele cu ulei de masline, a luat hotararea sa inchida sase restaurante cu specific italian in ultimele cinci luni.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole